Inhoudsopgave
Waarom ben je moe als je te lang slaapt?
Als je je na een relatief korte nacht toch fit, uitgerust en energie voelt, is de kans groot dat je een flinke dosis diepe slaap en REM-slaap hebt gehad. Als je – ondanks een lange nacht slaap – vermoeid en lusteloos bent dan is de kwaliteit van je nachtrust waarschijnlijk niet optimaal geweest (veel slaap in fase 2).
Hoelang ik ook slaap ik blijf moe?
Wanneer slaap je nu echt te lang? Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.
Wat gebeurd er als je te lang slaapt?
Gezondheidsrisico’s bij te lang slapen Depressieve gevoelens en snel geïrriteerd. Meer kans op ontstekingen. Meer kans op (hoofd)pijn. Grotere kans op gewichtstoename.
Wat gebeurt er als je te lang slaapt?
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je ’te’ is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
Hoe ziet een normaal slaappatroon er uit?
De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Is te lang slapen slecht voor je?
Hoe slaap je tijdens het slapen?
Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is). Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen.
Waarom slaap je veel en toch moe?
Als je veel slaapt en toch moe bent ligt het kennelijk niet meer aan de duur van je slaap, maar aan de kwaliteit ervan. Je slaap is niet effectief. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn waaronder bijvoorbeeld het gebruik van drugs of alcohol. Alcohol verhindert dat je de diepe slaapfase bereikt.
Waarom overdag in slaap vallen?
In veel gevallen leidt dit tot de drang overdag in slaap te vallen. Zomaar overdag in slaap vallen is vaak niet het gevolg van een slaapstoornis, maar van een slecht slaapritme. Slechts 2 procent van de mensen heeft last van hypersomnie, als gevolg van slaapstoornissen.
Wat zijn slaapstoornissen overdag?
Slaperigheid overdag is soms het geval van slaapstoornissen of andere ziektes. Sommige ziektes kunnen bijvoorbeeld slaapapneu of een depressie veroorzaken. Als gevolg van deze omstandigheden treedt dan hypersomnie op. Hetzelfde geldt voor infectieziektes. Men noemt hypersomnie als gevolg van een ziekte ‘secundaire stoornissen’.