Inhoudsopgave
Wie schakelt Stichting Salvage in?
Wie kan Salvage inschakelen? De hoogst leidinggevende van de brandweer op de plaats van het incident of de Officier van Dienst Bevolkingszorg (gemeente) kan Salvage oproepen. De meldkamer van de brandweer meldt de aanvraag bij de Salvage Alarmcentrale. Deze schakelt een Salvagecoördinator in.
Wat te doen na de brand?
Wat te doen na een brand
- Meld de schade de eerstvolgende werkdag bij je verzekeraar.
- Heb je een huurwoning?
- Neem foto’s van de schade en stel een lijst met beschadigde eigendommen op.
- Bewaar alle nota’s van de uitgaven die je doet (bijvoorbeeld voor kleding) in verband met de brand.
Wie betaalt Stichting Salvage?
De geboden hulp van Stichting Salvage kost u niets. Uw eigen verzekeringsmaatschappij betaalt de kosten, u krijgt geen nota.
Wat doet Stichting Salvage?
Stichting Salvage helpt gedupeerden met aandacht, actie en advies. We zijn er binnen een uur, na oproep van de brandweer. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar staan we klaar om iedereen die getroffen is door brand, water- of stormschade verder te helpen. We doen dat namens alle brandverzekeraars in Nederland.
Wat is er nodig om brand te krijgen?
Voor brand zijn er drie factoren nodig. Als deze alle drie aanwezig zijn en in de juiste verhouding, dan ontstaat er brand. Dit noemen we de branddriehoek. De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal).
Wat krijg je vergoed na brand?
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
Wat zijn Salvage kosten?
Salvagekosten zijn de kosten die door de Stichting Salvage worden gemaakt na een brand, ontploffing of andere grote schade aan je woning. De hulp van de Stichting Salvage kost je niets. Ook als je geen inboedel- of opstalverzekering hebt.