Wie krijgt de griepprik?

Wie krijgt de griepprik?

Wie krijgt de griepprik? In principe kan iedereen bij zijn huisarts om de griepprik vragen. Voor de gratis griepprik is een risicogroep (volwassenen en kinderen) samengesteld: personen met longziekten (astma, bronchitis, emfyseem, etc.) personen met hartziekten (hartritmestoornissen, hartoperatie, etc.)

Wat is de uitnodiging voor de griepprik?

De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Uitnodiging griepprik . In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.

Wat is een griepprik vaccinatie?

De griepprik is een vaccinatie tegen het influenzavirus. Het vaccin wordt door middel van een injectie in je bovenarm toegediend – dit kan wat roodheid, zwelling en pijn geven. Je wordt van de vaccinatie niet ziek, maar je lichaam maakt in ongeveer twee weken tijd wel voldoende antistoffen aan.

Lees ook:   Wat moet je doen als je een vallende ster ziet?

Wanneer kondigt de griep zich aan?

De griep kondigt zich vaak al in december aan. De griepprik haal je daarom in oktober/november – zo heeft je lichaam voldoende tijd om antistoffen te maken. Wanneer je tot de risicogroep behoort, krijg je via de huisarts vanzelf een oproep (eventueel met datum/tijd). Heb je nog niets gehoord, neem dan even contact op met de huisartsenpraktijk.

Wat zijn de bijwerkingen van de griepprik?

De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin werkt. Sommige mensen voelen zich na de griepprik een aantal dagen wat minder lekker. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn en verhoging kunnen voorkomen op de dag nadat de griepprik is toegediend.

Wat is een griepspuit?

Griepspuit met gevaarlijke bijwerkingen De griepspuit is een jaarlijks terugkerend ritueel vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Elk najaar worden 60-plussers en ook jongere mensen met specifieke medische aandoeningen, uitgenodigd om zich te laten inenten tegen de griep.

Lees ook:   Waar bestaat groene pesto uit?

Wat is de effectiviteit van een griepprik?

De kans op griep na een griepprik is gemiddeld 40% kleiner. Een effectiviteit van 40% betekent dat de griepprik er bij 40 van de 100 mensen voor zorgt dat zij geen griep krijgen. De griepprik beschermt niet 100%. Maar als u toch griep krijgt, zorgt de griepprik er meestal wel voor dat u minder ernstig ziek wordt.

Geeft de griepprik bijwerkingen? De meest voorkomende bijwerking van de griepprik is roodheid en pijn op de plaats van injectie. Het vaccin dat in de winter 2019/2020 wordt gebruikt is een quadrivalent vaccin dat beschermt tegen vier influenzavirussen: een A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09-like virus;

Waarom krijgen mensen een griepprik aangeboden?

Mensen van 60 jaar en ouder krijgen een griepprik aangeboden omdat zij vanwege hun leeftijd een minder actief afweersysteem hebben. Hierdoor kunnen zij sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen.

Hoe is de griepprik bedoeld?

De griepprik is bedoeld voor mensen boven de zestig jaar en voor mensen met bepaalde aandoeningen. Boven de zestig jaar Voorheen kwamen mensen van 65 jaar en ouder in aanmerking voor de gratis griepprik, maar in 2008 is deze leeftijd verlaagd naar de 60 jaar.

Lees ook:   Wat kost wiellager vervangen auto?

Hoe lang blijven de afweerstoffen na de griepprik?

De afweerstoffen na de griepprik blijven gemiddeld een half jaar werkzaam. Dus ook als de griep pas aan het einde van het winterseizoen komt, ben je nog beschermd als je de prik tussen half oktober en half november gekregen hebt.