Welke waarde in taxatierapport?

Welke waarde in taxatierapport?

Een taxatie kan worden uitgevoerd voor twee doelen:

  • het vaststellen van de marktwaarde: dit is de waarde van een woning als u het zou willen kopen of verkopen;
  • het vaststellen van de herbouwwaarde: dit is de waarde van een woning als u het opnieuw gelijkwaardig zou moeten bouwen.

Wat controleert een taxateur?

Zo gaat een taxatie Denk bijvoorbeeld aan de oppervlakte van de woning en het perceel en de bouwkundige kwaliteit van de woning/pand. De binnen- en buitenkant van de woning wordt grondig onderzocht. We kijken naar de indeling, de staat van onderhoud en de gebruikte materialen en afwerking.

Hoe lang duurt het normaal voordat je een taxatierapport ontvangt?

Kortom. De duur van de taxatie van een woning is meestal niet heel lang, gemiddeld een uur. De taxateur zal naast een grondige inspectie tevens vragen stellen aan de eigenaar.

Hoe vaak mag een taxateur dezelfde woning taxeren?

Doordat er sprake is van een nieuwe transactie mag u als taxateur ook het 2e rapport uitbrengen. NB: In de praktijk komt het voor dat u als taxateur in opdracht van de woningcorporatie één taxatierapport uitbrengt waarin beide doelen zijn opgenomen.

Is marktwaarde hetzelfde als taxatiewaarde?

Is marktwaarde hetzelfde als taxatiewaarde? Als je een bestaand huis gaat kopen, wordt zowel bij starters als doorstromers de taxatiewaarde vastgesteld met behulp van een gevalideerd taxatierapport. In dat geval is de marktwaarde dus hetzelfde als de taxatiewaarde. Ook als je gaat verbouwen zijn beide waardes gelijk.

Hoe hoog is de taxatiewaarde?

Rekenvoorbeeld verschil woningwaarde en koopsom: Stel dat je een huis koopt voor de koopsom van € 300.000. Uit de taxatie blijkt dat de woningwaarde € 290.000 bedraagt. Jij krijgt dan maximaal 100% (dus € 290.000) Je hebt echter inclusief bijkomende kosten 106% x € 300.000 = € 318.000 nodig.

Waar wordt op gelet bij een taxatie?

Een taxateur doet niets meer of minder dan de woningwaarde berekenen van het optrekje. Dat doet hij aan de hand van verschillende aspecten zoals het soort woning, het woonoppervlak, bouwjaar, de staat/onderhoud (bijvoorbeeld of het dak aan vervanging toe is), de ligging van de woning en het energielabel.

Waar kijkt een woning taxateur naar?

Een taxateur let bij het uitvoeren van een taxatie op verschillende zaken. Hij kijkt onder andere naar de woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving.

Hoe verloopt taxatie?

Bij een woning taxatie schat een taxateur de woningwaarde nauwkeurig in, aan de hand van het huis zelf en de lokale woningmarkt. Deze taxatiewaarde huis onderbouwt een taxateur in een taxatierapport, dat je doorstuurt naar je hypotheekverstrekker.

Wat moet je doen als je huis getaxeerd wordt?