Welke thermostaat bij warmtepomp?

Welke thermostaat bij warmtepomp?

Heb je bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of een andere variant, dan is het aan te bevelen om te kiezen voor een multizone thermostaat. Daarnaast moeten ook de radiatoren waterzijdig worden ingeregeld wil je optimaal energie kunnen besparen.

Hoe hoog thermostaat bij warmtepomp?

Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn.

Welke temperatuur instellen warmtepomp?

Beperk ook de temperatuur van je warm water Ook als je je warmtepomp gebruikt voor sanitair warm water, stel je de temperatuur beter niet al te hoog in. Bij klassieke boilers op gas of elektriciteit is een watertemperatuur van 60 à 70°C niet abnormaal, maar bij een warmtepomp beperk je dit best tot maximum 50°C.

Wat is de beste thermostaat voor vloerverwarming?

Ons advies bij vloerverwarming is om voor een slimme thermostaat te kiezen. Een slimme thermostaat is namelijk zelflerend en kan zichzelf optimaliseren. Zo leert de thermostaat hoelang de vloerverwarming nodig heeft om het huis te verwarmen.

Welke stooklijn warmtepomp?

Daarom raadt hij aan te werken met een lage stooklijn (verhouding tussen de vertrektemperatuur van het verwarmingswater en de buitentemperatuur) en de vertrektemperatuur van het cv-water sowieso te beperken tot maximum 40 graden. “Dat kan met vloerverwarming, met overgedimensioneerde radiatoren of ventiloconvectoren.

Welke stooklijn kiezen?

De juiste stooklijn is afhankelijk van vele factoren en is niet voor elk gebouw hetzelfde. Naast de gewenste temperatuur in de ruimtes en de buitentemperatuur spelen ook de vermogensbehoefte van de ketel en de isolatie van het huis een rol.

Hoe warmtepomp afstellen?

Warmtepompen verbruiken minder elektriciteit als ze een constante temperatuur handhaven.

  1. Verander de instellingen dus niet te veel en verlaag niet telkens de gewenste temperatuur ’s nachts of wanneer u de woning verlaat.
  2. Om uw stroomverbruik te verminderen, verlaagt u best de gevraagde temperatuur met maximum één graad.

Hoe weet ik wat voor thermostaat Ik heb?

In de handleiding van je cv-ketel vind je welk type thermostaat deze ondersteunt. Is dat ‘OpenTherm’, dan kies je ook een modulerende thermostaat. Om het principe van een aan/uit en modulerende thermostaat eenvoudig uit te leggen, vergelijken we het hieronder met een stoplicht.