Welke speekselklieren hebben we allemaal?

Welke speekselklieren hebben we allemaal?

We hebben allemaal 3 paar grote speekselklieren: 1 paar achter de kaakhoek (oorspeekselklier), 1 paar onder de kaakhoek en 1 paar onder de mondbodem. Speekselklieren produceren speeksel. Dat speeksel heeft verschillende functies. Zo dient het bijvoorbeeld als smeermiddel tijdens het praten en is het de eerste stap in de vertering van zetmeel.

Wat is een speekselkliervergroting?

Men moet denken aan een speekselkliervergroting in geval van een pijnloze, langzaam toenemende, tweezijdige zwelling van de speekselklieren vóór het oor. Dit kan ontstaan bij een aantal aandoeningen zoals diabetes, leverziekten, eetstoornissen zoals anorexia en boulimie en ook bij alcoholmisbruik.

Wat is de ontsteking van de speekselklier?

Bij een ontsteking van de speekselklier kunt u ook deze klachten krijgen: 1 steeds pijn of verdikking 2 koorts 3 een ziek gevoel 4 een vieze smaak in de mond (doordat pus uit de afvoerbuis in de mond komt) 5 roodheid op de plek van de pijn

Wat is de speekselklier onder de tong?

De glandula submandibularis (x 2; onderkaakspeekselklier) ligt aan beide kanten net onder de kaakrand. Naast deze vier is er ook nog een speekselklier die zich onder de tong bevindt: De glandula sublingualis (x 2; ondertongspeekselklier). En er bevinden zich vele kleine mucosale speekselklieren in de mondholte en de farynx.

Wat is een speekselsteen?

Speekselsteen in de speekselklier onder de tong (sublinguale speekselklier) – 0-5%. Speekselsteen in ander klein speekselkliertje – 0-5%. Bij de meeste mensen ontstaat één speekselsteen. Bij sommigen twee of meer. De meeste stenen zijn 2-10 mm in doorsnede, maar ze kunnen tot wel 3 cm in doorsnede worden.

Waar bevindt zich de oorspeekselklier?

Aan beide kanten van het gezicht bevindt zich voor en onder het oor een speekselklier: de oorspeekselklier. In het Latijn heet de oorspeekselklier ‘glandula parotis’. Ook onder de onderkaak bevindt zich aan beide zijden een speekselklier, die de ‘glandula submandibularis’ wordt genoemd.

Wat is speekselklierontsteking?

Een speekselklierontsteking is een ontsteking van één van de drie speekselklieren: de oorspeekselklier, de onderkaakspeekselklier of de ondertongspeekselklier. Een speekselklierontsteking kan acuut optreden, maar een speekselklierontsteking kan ook langdurig aanwezig zijn of steeds weer terugkomen.

Hoe kan de speekselklier verstopt raken?

De speekselklier of afvoergang kan verstopt raken door ingedikt speeksel of door speekselsteentjes. Doordat de klier nog wel speeksel maakt, ontstaat achter de verstopping een ophoping. Dat geeft pijnklachten en zwelling vooral tijdens het eten. In deze speekselophoping kan een bacteriële infectie ontstaan met soms abcesvorming.

Wat zijn de klachten bij een speekselklierontsteking?

Klachten bij een speekselklierontsteking zijn: 1 Pijn en zwelling: Dit kan zowel in de mond als uitwendig zichtbaar en voelbaar zijn. 2 Droge mond: Een gevolg van een vernauwing of verstopping in een afvoergang waardoor er geen of minder speeksel in de mond komt. 3 Speeksel dat er troebel uit ziet.

Wat is de acute infectie van speekselklier?

Bij een acute infectie van een speekselklier heb je last van een pijnlijk gezwollen speekselklier, meestal aan 1 zijde. De overliggende huid kan rood verkleurd zijn. Je kunt algemene klachten hebben zoals koorts. Bij drukken op de klier kan er soms etter uit komen.









Kan de speekselklier verstopt raken?

De speekselklier of haar afvoergang kan verstopt raken door ingedikt speeksel of door speekselsteentjes. Doordat de klier nog wel speeksel maakt ontstaat achter de verstopping een ophoping. Dit geeft pijnklachten met name tijdens het (denken aan) eten.

Wat zijn speekselkliertumoren?

Speekselkliertumoren zijn niet-kwaadaardige of kwaadaardige tumoren in de speekselklieren. Het komt vaker voor bij mensen boven de vijfenveertig jaar. Geslacht, erfelijkheid en wijze van leven zijn geen factoren van betekenis. Tumoren aan de speekselklieren komen niet vaak voor. Driekwart van de gezwellen komt voor in de twee oorspeekselklieren.



Kan het komen doordat de speekselklieren te veel speeksels maken?

Het kan komen doordat de speekselklieren te veel speeksel maken (hypersalivatie). Ook kan de afvoer van het speeksel minder goed functioneren. Dit kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen of passen bij bepaalde ziektes.