Inhoudsopgave
Welke duiven zijn eetbaar?
De duivensoort die je in de supermarkt of bij de poelier vindt, is een houtduif. “Maar daarmee vergeleken is de stadsduif erg mager en waarschijnlijk ook minder lekker,” zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Daarenboven eten ze ook heel wat vuiligheid en kampen ze soms met specifieke ziektes.
Wat mag je duiven niet voeren?
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel – zoals zaden en scheuten van planten – in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
Kan je elke duif eten?
Het vlees van een wilde duif is compacter dan van een tamme, maar beide kunnen op dezelfde manier klaargemaakt worden. Jonge duiven hebben zacht, wit vlees zoals bij een kip. Ze zijn geschikt om te braden. De oudere duiven hebben droger en donkerder vlees en worden meestal gestoofd of verwerkt in ragout.
Hoe vaak mag je duif eten?
Een duif eet per dag zo’n 30 tot 40 gram granen en drinkt ongeveer 50 ml water. Een duif heeft in verhouding veel vocht nodig, dit is om het voer goed te kunnen verteren.
Kan je een stadsduif eten?
De stadsduif is geen inheemse soort maar vormt geen bedreiging voor de inheemse vogelsoorten, Vogelbescherming Nederland voert daarom geen op stadsduiven gerichte activiteiten uit.
Hoe duiven lokken?
Wil je houtduiven naar je tuin lokken, bied ze dan eten aan. Strooi wat graan op het terras. Plant een besdragende boom of struik aan. En koester de inheemse boomsoorten in je tuin.
Waar smaakt duif naar?
Het heeft een heel andere smaak dan ander gevogelte; het kan omschreven worden als een verfijnde wildsmaak. Die smaak komt door het dieet van de houtduiven, bestaande uit; zaden, wilde planten, planten en oogstresten. Maar ook de vele vlieguren zorgen voor een spiermassa wat flink smaak geeft aan het vlees.