Welk belangrijk gevolg had de Java-oorlog?

Welk belangrijk gevolg had de Java-oorlog?

Het koloniale leger verloor 8000 Nederlandse en Europese huursoldaten (velen door ziektes) en 7000 Indonesische huurlingen (de meesten op het slagveld). Daarnaast kwamen door uitputting waarschijnlijk nog eens duizenden Javaanse koelies om, maar van hen zijn geen statistieken bijgehouden.

Wat zijn de oorzaken van de Java-oorlog?

De rechtstreekse aanleiding was het feit dat de Javaanse prins Diponegoro zich door de Nederlanders onheus bejegend achtte. De diepere achtergrond was de ontevredenheid van de Javaanse bevolking over veel aspecten van het Nederlands bewind. De oorlog woedde vooral in Midden-Java.

Wie stonden tegenover elkaar in de Java-oorlog?

De Java-oorlog (1825–1830) was een conflict in Midden-Java tussen de koloniale regering van Nederlands-Indië en inheemse bevolking uit de vorstenlanden Jogjakarta en Soerakarta die in opstand kwam onder leiding van hun prins Diponegoro.

Welke rol speelde Diponegoro in de Java-oorlog?

Diponegoro (ook wel Dipo Negoro of Dipånegårå genoemd, Nederlandse historische spelling: Diepo Negoro), geboren als Raden Mas Ontowiryo (Jogjakarta, 11 november 1785 – Makassar, 8 januari 1855) was de leider van de opstand tegen het Nederlandse bestuur gedurende de Java-oorlog in het toenmalige Nederlands-Indië.

Waarom kwam er een einde aan het cultuurstelsel?

Voor Nederland was Nederlands-Indië haar belangrijkste economische bezit. Om de winst maximaal te kunnen krijgen werd in 1830 het zogenaamde cultuurstelsel ingevoerd. Hierdoor kon Nederland voor een groot deel bepalen welke producten de Indonesische boeren verbouwden.

Welke drie Indonesische eilanden zijn groter dan Java?

Top 10 Grootste eilanden van Indonesië

  • Flores. Met wel 17 vulkanen op het eiland, is Flores een eiland waar de traditionele levenswijzen van de inwoners nog altijd kan worden waargenomen.
  • Sumbawa.
  • Seram.
  • Halmahera.
  • West Timor.
  • Java.
  • Sulawesi.
  • Sumatra.

Hoe is het eiland Java ontstaan?

Java is het eiland van Indonesië met de oudste en belangrijkste geschiedenis. Zo’n 500.000 jaar geleden leefden de eerste mensachtigen in het gebied dat nu Java heet. Vanaf het begin van de christelijke jaartelling vestigen zich Indiase immigranten op Java.

Waar staat Bersiap voor?

Revolusi is de Indonesische spelling van het woord revolutie, bersiap betekent ‘wees paraat’. De verwarring rondom de namen is symbolisch voor wat er in de maanden na 15 augustus gebeurt. Het is een chaotische en gewelddadige tijd.

Wat is het doel van de ethische politiek?

Doelstelling van de ethische politiek was de koloniale bevolking zodanig te vormen dat zij zou kunnen komen tot politieke en economische zelfstandigheid.

Hoe eindigde het cultuurstelsel?

Steeds meer mensen gingen pleiten voor afschaffing van het Cultuurstelsel. In 1870 werden uiteindelijk de Agrarische Wet en de Suikerwet ingevoerd. Deze wetten maakten het voor particuliere bedrijven mogelijk zich in Indië vestigen.

Wat waren de gevolgen van het cultuurstelsel?

Het cultuurstelsel was het plan dat Javanen een vijfde van hun land moesten gebruiken voor gewassen die de Nederlandse regering hen voorschreef. De gevolgen van het cultuurstelsel voor de boeren waren dat hun grond niet meer gebruikt kon worden voor eigen gewassen waardoor ze te weinig eigen voedsel hadden.