Inhoudsopgave
Wat zit er in een spiraaltje?
In het hormoonspiraaltje zit 1 hormoon: progestageen. Aan het spiraaltje zitten 2 soepele draadjes. Die gaan door je baarmoedermond naar je vagina. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen.
Waarom spiraal ipv pil?
Vijf jaar beschermd Een spiraaltje wordt een keer ingebracht, waarna je vijf jaar lang niet meer aan voorbehoedsmiddelen hoeft te denken: net als bij de pil is de kans op een zwangerschap miniem. Ben je ouder dan veertig, dan kan een spiraal nog langer blijven zitten, omdat je boven die leeftijd minder vruchtbaar bent.
Waarvan is een Mirena spiraal gemaakt?
Het spiraaltje ziet eruit als een T of een anker en is gemaakt van kunststof. Er zitten twee kleine draadjes aan het uiteinde. Het wordt in de baarmoeder ingebracht en voorkomt zwangerschap.
Is het beter om een spiraal te nemen ipv een pil?
Hart- en vaatziekten Maar: niet voor iedereen is de pil de beste methode. Iemand met bloedstollingsproblemen in de familie, heeft door de pil een verhoogd risico op bijvoorbeeld een trombosebeen. De hormonen in de pil kunnen in combinatie met roken ook de kans op hart- en vaatziekten verhogen.
Wat is veiliger spiraal of pil?
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je ‘m vergeet.
Heeft spiraaltje hormonen?
Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen.
Wat zijn de voor en nadelen van een spiraaltje?
De voor- en nadelen van het spiraal
Voordelen | Nadelen | |
---|---|---|
Hormoonspiraal | Je menstruatie wordt vaak minder zwaar. Sommige vrouwen worden zelfs helemaal niet meer ongesteld. | Je kunt zelf niet bepalen wanneer je ongesteld wordt. |
Als je het hormoonspiraaltje laat verwijderen ben je meestal snel weer regelmatig ongesteld. |
Wanneer kan een spiraal geplaatst worden?
Het wordt aangeraden een spiraal te plaatsen binnen 7 dagen nadat de menstruatie is begonnen. Dan is het zeker dat er geen zwangerschap kan zijn. Als het gaat om vervanging door een nieuwe dan kan dat op ieder moment. Een spiraal kan ook worden geplaatst onmiddellijk na een abortus.
Wat is een anticonceptie spiraal?
Het spiraaltje is een klein voorwerp dat in de baarmoeder -holte wordt gebracht om een zwangerschap te voorkomen. Een spiraaltje wordt ook wel een IUD genoemd. Dit staat voor intra-uterine (in de baarmoeder) device. De anticonceptie spiraal is al jaren een van de meest betrouwbare effectieve, goedkope en meest gebruikte vormen van langetermijn
Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van Mirena spiraal?
De meest voorkomende bijwerkingen van het Mirena spiraal hebben we hieronder voor je opgesomd. Na plaatsing van het Mirena spiraaltje kun je gedurende de eerste drie maanden onregelmatige en soms langere bloedingen hebben, dan je gewend bent. Dit kan enkele druppels bloedverlies of bruinere afscheiding zijn.