Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de voorwaarden om als student aan het werk te kunnen?
- 2 Heb je bij een studentenjob een contract nodig?
- 3 Is een student een werknemer?
- 4 Kan een student zijn overeenkomst met zijn werkgever verbreken?
- 5 Hoeveel verdien je als 16 jarige jobstudent?
- 6 Kan ik studeren en een uitkering krijgen?
- 7 Wat is het aantal uren dat U mag werken als student?
- 8 Hoe lang werken studenten jonger dan 18 jaar?
Wat zijn de voorwaarden om als student aan het werk te kunnen?
U bent jobstudent als u een studentencontract ((opent in nieuw venster)) afsluit met uw werkgever. Om via een studentenovereenkomst te werken, moet u: minstens 16 jaar oud zijn. of 15 of ouder zijn én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs gevolgd hebben.
Heb je bij een studentenjob een contract nodig?
Ga je aan de slag als jobstudent? Vraag dan naar een studentenovereenkomst. De werkgever moet daarin informatie zetten over jouw rechten en plichten. Onder andere de uren waarop je werkt, hoeveel je verdient en wanneer het betaald zal worden, welk werk je zal doen.
Wat is studentencontract?
De studentenovereenkomst is in feite een gewone arbeidsovereenkomst van arbeider, bediende, handelsvertegenwoordiger of dienstbode (te bepalen volgens de soort arbeid die door de student werkelijk wordt verricht), waarbij bijkomende voorwaarden dienen te worden nageleefd.
Is een student een werknemer?
Studenten worden ten aanzien van de RSZ als gewone werknemers beschouwd en vallen dus onder de toepassing van het volledige sociaal zekerheidsstelsel. Dit betekent dat er in principe steeds sociale zekerheidsbijdragen moeten worden betaald. Deze bedragen 13,07% van je loon.
Kan een student zijn overeenkomst met zijn werkgever verbreken?
Ja, dat kan hij. Als je werkgever na de proefperiode de overeenkomst wil verbreken, moet hij wel een opzeggingstermijn respecteren. Die termijn is afhankelijk van de duur van de overeenkomst. Is de duur van de overeenkomst een maand of minder, dan bedraagt de opzeggingstermijn 3 dagen.
Wat verdient een student gemiddeld per uur?
Het gemiddelde salaris voor een student (m/v) in Nederland is € 13,78 per uur.
Hoeveel verdien je als 16 jarige jobstudent?
Het loon dat je krijgt hangt af van je functie, je leeftijd en de sector (of het bedrijf) waarin je werkt….Sectorloon of gewaarborgd minimumloon.
Leeftijd | Uurloon (38u/week) |
---|---|
18 jaar | 8,4228 euro |
17 jaar | 7,8065 euro |
16 en jonger | 7,1902 euro |
Om via een studentenovereenkomst te werken, moet u:
- minstens 16 jaar oud zijn.
- of 15 of ouder zijn én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs gevolgd hebben.
Kan ik studeren en een uitkering krijgen?
Ben je werkloos en wil je studeren mét behoud van je uitkering, laat dit dan zeker weten aan VDAB/Actiris. Als uitkeringsgerechtigde werkzoekende moet je namelijk beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Het aanvatten van een studie of stage kan die beschikbaarheid in het gedrang brengen.
Wanneer mag u werken via een studentenovereenkomst?
U mag maximaal 475 uren per jaar via een studentenovereenkomst werken om te profiteren van een verminderde sociale bijdrage en om uw recht op het Groeipakket te behouden. Als u als student via een gewoon contract (dus geen studentenjob) werkt en de normale sociale bijdragen betaalt, dan mag u tot 80 uren per maand werken.
Wat is het aantal uren dat U mag werken als student?
Het aantal urendat u als student (18 tot 25 jaar) mag werken, is wel van belang. U mag maximaal 475 uren per jaar via een studentenovereenkomst werken om te profiteren van een verminderde sociale bijdrage en om uw recht op het Groeipakket te behouden.
Hoe lang werken studenten jonger dan 18 jaar?
Studenten jonger dan 18 mogen maximaal 5 dagen per week werken en slechts uitzonderlijk op zondag. Voor studenten vanaf 18 jaar stijgt dat naar 6 dagen per week en vervalt het verbod op zondagswerk, tenzij er sectoraal andere regels gelden. Per 4,5 uur werk heeft een jobstudent recht op een 30 minuten rust.
Wanneer moet je werken als jobstudent?
Om te mogen werken als jobstudent, moet je aan deze voorwaarden voldoen: Je bent 16 jaar of ouder. Of: je bent 15 jaar én je hebt de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs achter de rug. Je bent jobstudent, dus je hoofdbezigheid is studeren: in het voltijds secundair of het hoger onderwijs (hogeschool of universiteit).