Wat zijn akkefietjes?

Wat zijn akkefietjes?

In het Nederlands betekent het ‘ruzietje’. Ook wordt het gebruikt voor ‘onaangename taak’ of ‘kleinigheid’. De betekenis van het woord gaat waarschijnlijk via het Fries terug op het Latijnse officium, dat ‘ambt’ of ’taak’ betekent.

Welke soorten redeneringen zijn er?

Redenering

  • analogieredenering: er worden daarbij specifieke gevallen met elkaar vergeleken.
  • generalisering: uit een voorbeeld wordt een algemene uitspraak afgeleid.
  • causaliteitsredenering: uit een oorzaak wordt een gevolg afgeleid of andersom.
  • autoriteitsredenering: iets is het geval omdat een autoriteit dat vindt.

Wat is een voorbeeld van een redenering?

Een redenering bestaat uit een standpunt en één of meer argumenten. Een feit of voorval heeft een ander feit of voorval tot gevolg. Het zal mij verbazen als dit jaar de carnavalsoptocht in De Bosch doorgaat (gevolg en standpunt). Er wordt namelijk een erg harde wind voorspeld (oorzaak en argument).

Waar komt akkefietje vandaan?

In de meeste etymologische verklaringen wordt gesteld dat het woord vermoedelijk uit het Frans afkomstig is. Akkefietje kwam voor het eerst in 1836 in het geschreven Nederlands voor en had toentertijd de betekenis van ‘een onaangenaam werkje’.

Waar komt het woord akkefietje vandaan?

akefietje ‘onaangename klus’ [1836; WNT]. Ontleend aan Fries akkefyt, akkefy(t)sje ‘baantje, (onaangenaam) werkje; voordelig zaakje’. Dit zou volgens een verklaring teruggaan op aquavitje ‘brandewijntje’ < Latijn aqua vītae ‘levenswater’, waaruit ook Zweeds, Deens akvavit ‘soort jenever’.

Wat is een redenering?

Een redenering is een aantal beweringen die in een logische relatie tot elkaar staan. De regels die voor het redeneren worden door de logica bestudeerd.

Waar komt het woord Nobel vandaan?

Nobel betekent grootmoedig, of met goede bedoelingen. In vroeger woordgebruik was nobel een aanduiding voor iemand van aanzienlijke afkomst. Dit is terug te leiden naar het Latijnse nobilis, wat illuster of ‘uit een goede familie’ betekent.