Wat voor soort regelgevingen zijn er in het proces van het aanleggen van kabels en leidingen?

Wat voor soort regelgevingen zijn er in het proces van het aanleggen van kabels en leidingen?

Het college van burgemeester en wethouders verleent een instemmingsbesluit of een vergunning voor werkzaamheden in verband met de aanleg, instandhouding en opruiming van ondergrondse infrastructuren (kabels of leidingen), conform de geldende Verordening Ondergrondse Infrastructuur (hierna: VOI).

Waar liggen elektriciteitskabels?

Denk aan glasvezel- of telefoonkabels en waterleidingen. Als u wilt weten of dit zo is, dan kunt u een zogenoemde Klic-melding doen bij het Kadaster. U ontvangt dan via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend.

Hoe diep mag je graven zonder KLIC-melding?

Gaat u graven met een schop of met de hand en gaat u niet dieper dan 40 centimeter? Dan mag u direct aan de slag gaan en hoeft u geen toestemming te vragen.

Wat kost Klicmelding?

De kosten van een aanvraag bij KLICAPP zijn € 36,- (exlusief BTW) voor de aanvraag van een Klic-melding, inclusief gebruik van de Klic App. Indien u niet bent ingelogd en/of credits tegoed heeft, wordt u doorgeleid naar de betaalprovider waar u veilig kunt betalen via iDeal of creditcard.

Hoe diep mag je graven in je eigen tuin?

Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.

Wat zie je op een KLIC-melding?

Hierin staat een overzicht van netbeheerders met kabels en/of leidingen in het terrein waar u gaat graven.

Hoe diep moet een gasleiding in de grond?

“Je mag staalbuis en wicubuis ingraven, de diepte moet minstens 60 cm zijn en de buis moet beschermd worden door een verharde wachtbuis of door metalen platen erop vast te maken (zodat als ze ooit een gat boren ze niet direct in de gasbuis zitten).

Wie moet KLIC-melding doen?

Wanneer moet ik een Klic-melding doen? U moet een Klic-melding doen wanneer u machinaal gaat graven (mechanisch grondroeren). Dit is wettelijk verplicht (WIBON, voormalig WION) en geldt voor bedrijven én particulieren. Het maakt hierbij niet uit hoe diep er gegraven wordt.

Welke partijen zijn er betrokken bij het aanleggen van kabels en leidingen?

In de praktijk zijn er vaak verschillende partijen in verschillende rollen betrokken bij werkzaamheden aan kabels en leidingen: leidingexploitant – vergunninghouder – opdrachtgever en uitvoerder. Ook kunnen deze rollen door één en dezelfde partij worden vervuld.

Waar loopt de waterleiding?

Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.

Waar liggen kabels in mijn tuin?

Wilt u weten waar de kabels en leidingen in de grond liggen doe dan een Klic-melding bij het kadaster.

  • Verlaat snel de locatie.
  • Bel direct het storingsnummer: 0800 9009.
  • Dek het lek niet af.
  • Probeer het lek niet dicht te plakken met duct tape.
  • Raak beschadigde kabels niet aan.

Hoe weet je waar leidingen lopen?

Wanneer de kabels tussen uw muren in door een PVC-buis lopen, is het achterhalen hiervan relatief simpel. U kunt in dit geval een trekveer gebruiken, om te kijken hoe de PVC-buis loopt. Vaak worden deze buizen horizontaal of verticaal gelegd. De kans op kleine bochten in de buizen is erg klein.