Wat te doen als je paard een wond heeft?

Wat te doen als je paard een wond heeft?

Kleine /oppervlakkige wonden

  1. Hoe eerder men de wond behandelt hoe beter.
  2. Spoel de wond goed uit met lauwwarm water gedurende 5-10 minuten.
  3. Was de wond vervolgens met betadine scrub/shampoo.
  4. Spoel de wond goed uit.
  5. Laat de wond aan de lucht drogen.
  6. Eventueel kan men wondzalf (Dermiel, Acederm) toepassen.

Wat is een Granulatieweefsel?

Granulatieweefsel wordt tijdens het proces van wondgenezing aangemaakt om de wond te vullen. In eerste instantie wordt fibrine gevormd, uit fibrinogeen in het bloed. Fibrine vult het gat en droogt aan de bovenzijde uit tot een korst.

Wat moet je doen als je paard een schaafwond heeft?

Zorg ervoor dat vuil en losse haren eraf zijn gespoeld en desinfecteer met betadine. Voorkom contact tussen de wond en vuile handen. Houd de wondjes vervolgens de komende dagen in de gaten of ze goed genezen. De meeste schaafwonden genezen zonder littekens.

Hoe ontstaat mok bij paarden?

Mok kan zowel door interne als externe factoren ontstaan. Factoren van buitenaf die een rol kunnen spelen bij mok, zijn onder andere: bacteriƫn, schimmels in combinatie met onder andere nattigheid, vuil en zonlicht. In een optimale situatie is de huid van een paard beschermd tegen deze bacteriƫn en schimmels.

Hoe wond drogen?

In het kort

  1. Spoel een schaafwond onder de kraan met lauwwarm water.
  2. Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddelen.
  3. Haal zandkorrels of grind eruit met een pincet.
  4. Laat de wond drogen zonder pleister.
  5. Of doe er een pleister op (als er kleding tegen de wond aanschuurt).

Wat is Betadinezalf?

Wat is Betadine zalf en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Dit middel is een ontsmettend en desinfecterend middel dat de werkzame stof povidon jodium bevat. Dit middel wordt gebruikt voor het behandelen en voorkomen van infecties van de beschadigde huid en bij brandwonden.

Wat is granulatie wond?

Granulatie of de granulatiefase is de tweede fase (zie wondfases) in de wondgenezing. Als de exsudatiefase is beeindigd vult de wond zich met nieuw, tijdelijk weefsel. Dit weefsel noemt men granulatieweefsel. Granulatieweefsel is goed doorbloed en ziet er daardoor vrij rood uit.

Hoe herken je Granulatieweefsel?

Het nieuw gevormde weefsel heet granulatieweefsel. Het is vochtig, helder rood en korrelig. Voor de vorming van granulatieweefsel zijn (voedings)stoffen nodig, zoals; eiwitten, mineralen, vitamine A en C, zuurstof, groeifactoren, enzymen en hormonen.

Hoe kun je mok voorkomen?

Hoe kun je mok bij je paard voorkomen?

  • Voorkom dat je paard in natte, modderige omstandigheden staat.
  • Was de benen van je paard niet te vaak of zorg er anders voor dat je deze goed droogt.
  • Controleer regelmatig de kootholtes van je paard op wondjes en behandel deze direct.
  • Vermijd giftige planten in je weide.

Wat houd mok in?

Mok komt het meest voor in de vorm van een ontsteking of irritatie in de kootholte, dat is de holte tussen de hoefrand en de kogel. Als de ontsteking zich verder uitbreidt, wordt het rasp of rap genoemd. Mok begint meestal met een gevoelige, rode huid, waarna er wondjes ontstaan die later tot korstvorming leiden.

Hoe krijg je een wond snel dicht?

Was uw handen en spoel de wond schoon met lauw water. Maak de wond voorzichtig droog door met een doekje of kompres op de wond te deppen. Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.

Hoe stop je wondvocht?

Maak de wond goed schoon door alle gele vloeistof weg te halen met een Wondspray. Gebruik eventueel ook een pincet om de verharde gedeeltes te verwijderen. Als er daarna nog wondvocht uit je wond komt, kun je dit het beste absorberen met een pleister.