Wat staat er in de Arbowet over werken met gevaarlijke stoffen?

Wat staat er in de Arbowet over werken met gevaarlijke stoffen?

Werkgever moet u beschermen tegen gevaarlijke stoffen in kaart te brengen welke risico’s er in de organisatie zijn; u informatie te geven over de gevaren; u beschermende middelen te geven. Bijvoorbeeld maskers of beschermende kleding.

Wat maakt een stof gevaarlijk?

Wat is het risico? Gevaarlijke stoffen kunnen giftig, agressief, irriterend, brandgevaarlijk, kankerverwekkend, bedwelmend, explosief of van invloed op de voortplanting zijn. Dit is afhankelijk van het type stof, van de dosis en van de omstandigheden.

Wetgeving gevaarlijke stoffen Een werkgever is verplicht te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor werknemers. Als onderdeel van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) moet een werkgever ook de blootstelling aan gevaarlijke stoffen beoordelen.

Wat is TGG 15?

In bepaalde gevallen wordt om praktische redenen de ceiling-waarde vertaald in een tijdgewogen gemiddelde grenswaarde over 15 of 30 minuten. Ten slotte wordt in een aantal gevallen (de zogenoemde piekblootstellingen) een grenswaarde als tijdgewogen gemiddelde over 15 minuten vastgesteld (TGG-15min).

Hoe kun je gevaarlijke stoffen herkennen?

Kleur: Een bruine of gele rookwolk kan wijzen op giftige stoffen. Geur: Sommige stoffen hebben een herkenbare geur, zoals ammoniak, chloor of zwavelverbindingen (geur van rotte eieren).

Welke gevaren brengt het werken met deze gevaarlijke stof met zich mee?

Welke gevaren brengt het werken met een gevaarlijke stof met zich mee? Alle stoffen brengen risico’s met zich mee. Bij die risico’s kan het gaan om veiligheids- en gezondheidsrisico’s, zoals een brand, een (stof)explosie, verdringing van zuurstof door gassen of beroepsziekten.

Waar staat de grenswaarde van een gevaarlijke stof?

Een actuele lijst van wettelijke grenswaarden vindt u in de Arbeidsomstandighedenregeling Bijlage XIII. In bijlage XIIIA staan grenswaarden voor de niet-kankerverwekkende stoffen en in bijlage XIIIB voor de kankerverwekkende stoffen. De publieke grenswaarden vindt u via het zoeksysteem van deze website.

https://www.youtube.com/watch?v=J7HcTx89GLw