Wat gebeurt er als je suiker kookt?

Wat gebeurt er als je suiker kookt?

Wanneer de suiker volledig is opgelost in water en het kookt verdampt het water. Wanneer er voldoende water is verdampt zal de temperatuur stijgen. Hoe hoger de temperatuur wordt, hoe geconcentreerder de suikerstroop wordt. De stadia van karamel zijn te testen met een suikerthermometer of met het oog en de ‘hand’.

Hoe moet ik suiker karameliseren?

Karamel kun je maken door suiker te verhitten in de oven of in een pannetje. Een goede karamel ontstaat door verhitting en daarmee het smelten van suiker. Hoe donkerder de kleur van de karamel, hoe intenser de smaak. Voor een zachte karamel gaat een mengsel van suiker en een beetje water op het vuur.

Welke thermometer voor suiker?

Een suikerthermometer is uitermate geschikt voor het maken of bereiden van vele smeltbare producten, zoals suiker en chocolade. Met deze temperatuurmeter kun je de temperatuur meten vanaf 40 graden tot 200 graden. Je kunt er bijvoorbeeld karamel of suikersiroop mee maken.

Hoe doe je karamel van suiker?

Verwarm het mengsel in de steelpan op een middelhoog vuur. Roer constant door het mengsel met een houten lepel of een siliconen spatel totdat de suiker begint op te lossen. Om karamel van suiker te maken moet de suiker eerst oplossen of smelten. Dit gebeurt op een temperatuur van ongeveer 160 graden Celsius.

Wat wordt karamel verstaan?

Onder karamel wordt ook een zacht snoepje verstaan, dat wordt verkregen door (eventueel gecondenseerde) melk en suiker samen in te dikken en lichtbruin te kleuren. In de traditionele Franse keuken wordt karamel ook gebruikt om bouillons te kleuren, bijvoorbeeld in heldere ossenstaartsoep.

Waarom is karamel bruin?

Karamel is suiker die wordt verhit en daardoor bruin wordt en een andere, door velen als aangenaam ervaren smaak verkrijgt. Karamel wordt gemaakt door de suiker in een pan met dikke bodem langzaam te verhitten tot 170 °C. Als de suiker smelt en deze temperatuur benadert, breken de moleculen in verschillende componenten uiteen.