Wat moet je doen als je bent opgelicht op internet?

Wat moet je doen als je bent opgelicht op internet?

Doe aangifte bij de politie Voor oplichting via internet heeft de politie een speciaal meldpunt opgericht: het Landelijke Meldpunt Internetoplichting. Hier kunt u ook digitaal aangifte doen. Er moeten wel duidelijke aanwijzingen zijn voor oplichting. Een geschil over een contract pakt de politie niet op.

Hoe ziet een nep Tikkie eruit?

Een echt Tikkie herkennen Oplichters maken zelf de website van Tikkie na en hosten die op een URL die op de echte URL lijkt. Je ziet dan bijvoorbeeld tikkie.nl in plaats van tikkie.me. Let dus altijd goed op of de URL wel klopt en wie je de Tikkie stuurt.

Wat moet je doen als je wordt opgelicht?

Lees ook:   Waar vind ik mijn schuldsaldoverzekering?

In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. In sommige gevallen zult u zich elders moeten melden. U kunt zich opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is. Als u daarover twijfelt, bel dan 0900 – 8844 (belkosten).

Kan iemand je oplichten via Tikkie?

Tikkiefraude. Bij Tikkiefraude vraagt iemand u tijdens een online aankoop om via betaaldienst Tikkie een klein bedrag over te maken. Zogenaamd bedoeld om uw bankgegevens te controleren. Dit is echter een oplichter die via een nepwebsite aan uw bank-inloggegevens probeert te komen.

Volg deze stappen bij internetoplichting

  1. Neem contact op met de verkoper. Stuur binnen 2 maanden nadat u het probleem ontdekte een aangetekende brief naar de verkoper waarin u verzoekt het product alsnog binnen 14 dagen te leveren.
  2. Dien een klacht in.
  3. Doe aangifte bij de politie.
  4. Meld uw oplichting bij de Fraudehelpdesk.

Wat moet je doen als je bent opgelicht via Marktplaats?

Als je zelf opgelicht bent, kan je aangifte doen bij de politie. Dit kan je doen via het Meldpunt Internetoplichting. Dan ontvangt Marktplaats ook deel van de aangifte, waarna ze mogelijk acties kunnen ondernemen. Zoals gezegd moet je voor de aangifte zoveel mogelijk informatie hebben verzameld.

Lees ook:   Hoe zorg je dat couscous niet plakkerig wordt?

Hoe lang houd Marktplaats geld vast?

Het bedrag staat de eerstvolgende werkdag uiterlijk om 18.00 uur op je rekening. Heeft de koper betaald in het weekend of op een feestdag? Dan kan het iets langer duren voor het bedrag op je rekening staat. Uitbetalingen vinden namelijk alleen op werkdagen plaats.