Inhoudsopgave
Wat is Raveelhout?
Een raveling of raveel wordt toegepast voor het opvangen van houten of betonnen balken rond een opening in een balklaag, bijvoorbeeld bij een trapgat of waar een schoorsteen of luik moet komen. Een raveling is een uitsparing van de vloer. Het raveelhout steunt op de daaraan grenzende doorgaande balken.
Wat zijn Raveelbalken?
Een raveling of raveel is een samenstel van balken dat ten doel heeft de balken die niet door muren kunnen worden gedragen, bijvoorbeeld bij schoorstenen en of trapgaten, toch voldoende oplegging te geven. Een raveelbalk is de dwarsbalk waarop de staartbalken bevestigd zijn.
Wat betekent een balk?
Een balk of rechthoekig blok is een veelvlak met 6 rechthoekige zijvlakken, 8 hoekpunten en 12 ribben; de zijvlakken van een balk zijn twee aan twee congruent. Een kubus is een balk waarvan alle ribben gelijk zijn (en dus zijn alle zijvlakken van een kubus congruent).
Wat is een slaper dakkapel?
Een slaper is een steunende, meestal horizontale balk (draagbak, ligger) in een kapconstructie. De slaper wordt o.a. bij een dakkapel toegepast en moet daarbij de gordingen, die doorgezaagd zijn, “opvangen”.
Hoe maak je een vliering?
Je vliering maken Stap 1: bevestig allereerst aan weerszijden van de zolder balken aan de muur, net onder de vloerhoogte van de te maken vliering. Doe dit stevig en waterpas met pluggen en bouten. Stap 2: op de juiste onderlinge afstand bevestig je vervolgens de raveeldragers aan de balken.
Hoe Raveeldragers bevestigen?
Het wordt aangeraden minimaal schroeven van 4.0 mm dik te gebruiken. Het draagvermogen voor bevestiging met nagels is getest met 4×40 mm nagels met schroefdraad 28 stuks. Op deze manier hebben wij de draagkracht bij iedere raveeldrager weergegeven.
Wat is een slaper in de bouw?
Hoe maak je een raveling?
Raveling aanbrengen: Plaats het eerste raveelhout tussen de plafondbalken en schroef de raveeldragers daaraan vast. Zorg ervoor dat het raveelhout haaks ligt en goed aansluit op de kopse kant van de doorgezaagde balk. Let er ook op dat hij goed ‘lijnt’ met de onderkanten van de overige plafondbalken.