Wat is het verschil tussen variabele rente en vaste rente?

Wat is het verschil tussen variabele rente en vaste rente?

Een variabele rente kan iedere maand anders zijn en daarmee kan ook het bedrag dat u aan rente betaalt iedere maand anders zijn. U heeft hierdoor geen zekerheid over de hoogte van uw maandbedrag. Het voordeel van de variabele hypotheekrente is dat deze meestal lager is dan de vaste hypotheekrente.

Waarom is de variabele rente hoger dan de vaste rente?

Bij een variabele hypotheekrente en bij een rente voor 5 jaar vast schommelt dit momenteel rond de 0%. De kosten die banken (door)rekenen op de variabele rente zijn echter hoger dan bij een vaste rente (van bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar). Dat is dus de rede dat de variabele hypotheekrente momenteel hoger ligt.

Wat doet de variabele rente?

Bij een variabele rente, ook wel korte rente genoemd, is de rente die je voor de hypotheek betaalt, gekoppeld aan de rente in de markt. De rente wijzigt tijdens de looptijd iedere maand, kwartaal of half jaar. Als je een hypotheek afsluit met een variabele rente dan ben je afhankelijk van de rente op de geldmarkt.

Wat is een kenmerk van een vaste rente?

Een vaste rente blijft tijdens een afgesproken periode gelijk. In het algemeen geldt: hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger de rente die u betaalt. Aan het einde van de rentevastperiode kiest u een nieuwe periode met bijbehorende rente.

Wat is de variabele rente bij de Rabobank?

Met NHG of tot en met 67,5% van de marktwaarde* Meer dan 67,5% tot en met 90% van de marktwaarde*
Variabel 1,60% 1,75%

Waarom kiezen voor variabele rente?

Je kunt bijvoorbeeld een deel van de rente 20 jaar vastzetten en voor het andere deel kies je voor een variabele hypotheekrente. De vaste rente biedt je zekerheid. En de variabele rente zorgt voor een lagere maandlast. Mocht de variabele rente behoorlijk stijgen, dan kun je dit wellicht nog goed opvangen.

Hoe lang moet ik mijn rente vastzetten?

De meeste hypotheekrentes worden voor een bepaalde tijd vastgezet. Je spreekt dan met de geldverstrekker af dat jouw rentepercentage gedurende die periode niet wijzigt. Populaire rentevaste periodes zijn hypotheekrente 10 jaar vast en hypotheekrente 20 jaar vast.

Hoeveel staat de vaste rentevoet vandaag?

Hoeveel bedraagt je rentevoet

Looptijd lening (in jaar)
22 1,68%
23 1,72%
24 1,76%
25 1,80%

Wat doet een renteverhoging?

De rente stijgt zo als het risico stijgt: hoe hoger het risico is, hoe hoger de compensatie daarvoor moet zijn. Als je geld wilt lenen zal de rente die je moet betalen hoger zijn naarmate het risico dat je loopt hoger wordt.