Wat is Boksersfractuur?

Wat is Boksersfractuur?

De ‘boksersfractuur’ is een vaak voorkomende breuk ter hoogte van het vijfde middenhandsbeentje, net onder de pink. Klassiek loopt men deze breuk op door een vuistslag tegen een hard oppervlak, waarbij de kop van het beentje afbreekt. De knokkel ziet er ingezakt uit en soms voel je een inkeping op de handrug.

Wat is een Tibiafractuur?

Een fractuur of breuk van het scheenbeen (tibia) komt meestal door direct geweld bij vallen, springen, of een zijdelingse kracht bij een voet die ‘vaststaat’. De breuk kan gepaard gaan met een verplaatsing van de verschillende botdelen. De breuk kan mogelijk een open breuk zijn, dan is de huid boven de breuk kapot.

Hoe weet ik of mijn middenhandsbeentje gebroken is?

Pijn bij beweging van de duim. Pijn bij beweging van de vingers. Asdrukpijn over de hand. Op de plaats waar het botje gebroken is kan er zwelling of bloeduitstorting ontstaan.

Hoe lang duurt herstel gebroken middenhandsbeentje?

De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 6 weken duren voordat u de hand weer kunt gebruiken. Nadat de breuk is hersteld, kan het voorkomen dat de knokkel iets minder goed zichtbaar is. Ook kan het middenhandsbotje iets korter zijn dan voor het letsel.

Wat is een impressie fractuur?

Bij een impressiefractuur is door plaatselijk inwerkend scherp geweld het schedelbot over enige afstand ingedrukt. De ingedrukte botsplinters kunnen de onderliggende hersenvliezen beschadigen en ook het onderliggende hersenweefsel. Meestal is de hersenbeschadiging zeer beperkt.

Welke soort fracturen zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten botbreuken of fracturen:

  • Gesloten botbreuk: Het bot steekt niet uit het lichaam, maar bevindt zich nog in het lichaam.
  • Open botbreuk: Het bot steekt door je huid naar buiten. Een open fractuur is vaak ernstiger dan een gesloten fractuur.

Welke botten in onderbeen?

Het onderbeen bestaat uit twee lange botten; het scheenbeen en het kuitbeen. Het scheenbeen vormt samen met het bovenbeen het kniegewricht. Het scheenbeen en het kuitbeen samen vormen met de voet het enkelgewricht.

Wat te doen bij stressfractuur scheenbeen?

De behandeling van een stressfractuur van de tibia bestaat uit (relatieve) rust. Tijdelijk stoppen met de sport die heeft geleid tot de stressfractuur is essentieel. Verdere rust kan bestaan uit een periode van onbelast en/of partieel belast mobiliseren, maar de duur en mate hiervan verschilt per type stressfractuur.