Wat is het nut van literatuuronderwijs?

Wat is het nut van literatuuronderwijs?

Ja, literatuuronderwijs kan de taalcompetenties van leerlingen bevorderen. Het kan hun woordenschat verruimen, de vaardigheid om zich genuanceerd uit te drukken, de vaardigheid om op een beschaafde en rationele manier in discussie te gaan en op vreedzame manier conflicten uit te vechten.

Welke boeken mag je lezen voor je lijst?

Welke boeken je mag lezen voor de lijst hangt af van jouw school. Veel docenten staan alle boeken van de titellijst toe. Soms mogen vertalingen niet, of geeft je docent aan dat je boeken vanaf niveau 3 moet lezen. Soms mag je ook een boek lezen dat niet op de lijst staat.

Waarom lezen we literatuur op school?

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen door het lezen van boeken beter worden in taal. Leerlingen die veel lezen, zijn beter in spellen en begrijpend lezen en hebben een grotere woordenschat. Bovendien leren ze door het lezen van verhalen om zich beter te verplaatsen in andere mensen.

Lees ook:   Wat zijn Instructiemodellen?

Waarom moderne literatuur?

Vanuit dat gezichtspunt kan men aan de hand van moderne literatuur inzicht krijgen in de moderne maatschappij en aan de hand van historische werken in de maatschappij van vroeger. Dat kan bepalend zijn voor de houding van de leerlingen ten opzichte van de wereld om hen heen en de keuzes die zij daarin moeten maken.

Wat is een literair historisch kader?

Literair historisch motief definities motief dat kan bogen op een grote frequentie in de (wereld)literatuur. Literair-historische motieven hebben daardoor een soort van universele waarde en aantrekkingskracht.

Wat kan je leren over literatuur?

Literatuur laat je de wereld zien door de ogen van iemand anders. Je ziet de consequenties van mogelijk gedrag op een manier die we anders nooit zouden kunnen zien en leert om je in te leven in andermans standpunten. Literatuur toont de diepere motivaties achter het gedrag van mensen.

Wat is een historische tekst?

Historische literatuur omvat literaire teksten in oude(re) Nederlandse taal (handgeschreven en/of gedrukt) vanaf de middeleeuwen én de latere uitgaven van die teksten (edities voor verschillende doeleinden en doelgroepen) én bewerkingen, ook weer tekstueel of in andere media.

Lees ook:   Hoe stel ik een testament op?

Wat betekent literatuurgeschiedenis?

Beschrijving van de literatuur in haar totale historische (diachrone) ontwikkeling of van een gedeelte daarvan. Dat deel kan dan een bepaalde periode omvatten (middeleeuwen, renaissance, modernisme etc.)

Hoe komt een middeleeuws handschrift tot stand?

Dierenhuiden werden schoongemaakt en opgespannen op een raamwerk om te drogen. De perkamentmaker maakte er gladde en blanke vellen perkament van. Daaruit sneed hij schrijfvellen, waarop een bladspiegel en een belijning waren aangebracht zodat de kopiist mooie rechtlopende regels kan schrijven.

Wat is historische letterkunde?

Bij Historische Nederlandse letterkunde gaat het om teksten uit de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd (1100-1800). Literatuur wordt als een breed begrip gehanteerd en het accent ligt op de sociaalhistorische inbedding van teksten en op de functie van literaire elementen.

Wat is een goed boek om te lezen?

De 10 beste boeken om nu te lezen:

 • To Kill a Mockingbird – Harper Lee.
 • Great Expectations – Charles Dickens.
 • Lolita – Vladimir Nabokov.
 • Lord of the Flies – William Golding.
 • The Scarlet Letter – Nathaniel Hawthorne.
 • The Catcher in the Rye – JD Salinger.
 • Wuthering Heights – Emily Brönte.
Lees ook:   Welk diploma heb je nodig voor loodgieter?

Welke boeken lezen voor Nederlands?

De 10 beste Nederlandse boeken die je wil lezen

 • Vallen is als vliegen – Manon Uphoff.
 • De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld.
 • Eline Vere – Louis Couperus.
 • Kamers antikamers – Niña Weijers.
 • Maar buiten is het feest – Arthur Japin.
 • Knielen op een bed violen – Jan Siebelink.
 • De heilige Rita – Tommy Wieringa.