Kan men wettelijke erfgenamen onterven?

Kan men wettelijke erfgenamen onterven?

U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht. Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Het maakt daarvoor niet uit hoe de relatie van de kinderen met de ouders is.

Kan je neven en nichten onterven?

Ja, al je familieleden kun je onterven. Alleen je eigen kinderen kunnen in beperkte mate iets tegen hun onterving doen. Alle andere familieleden, ouders, grootouders, broers, zusters, neven en nichten, hebben geen enkele mogelijkheid om zich tegen een onterving te verzetten.

Wanneer kun je een testament opvragen?

Wanneer je als nabestaande weet dat er een testament is, kun je het beste zo snel mogelijk een kopie ervan opvragen bij de notaris. Sommige wensen van de overledene zijn namelijk direct van belang. Zo kan iemand in zijn testament aangeven dat zijn of haar lichaam beschikbaar stelt aan de wetenschap.

Waarom blijft het testament gewoon gelden?

Het testament blijft namelijk gewoon gelden. De enige manier om van je testament af te komen is via de notaris. Deze kan het testament herroepen en zal dit ook melden bij het Centraal Testamentenregister.

Wat voorkomt u met een bepaling in uw Testament?

Stel dat uw partner na uw overlijden hertrouwt en weer gaat scheiden of overlijdt. Dan kan de nieuwe relatie van uw partner een deel van uw nalatenschap krijgen als zij samen in huwelijkse voorwaarden afspreken dat zij alles delen (dus ook uw erfenis). Er blijft dan minder over voor uw kinderen. Dat voorkomt u met een bepaling in uw testament.

Kan een testament een wijziging zijn?

Een testament kan ook een wijziging zijn ten aanzien van een eerder testament, geen algehele herziening dus maar een bijstelling van de eerdere tekst. Dit is vaak een minder transparante manier van herroepen en vereist dat de notaris goed weet welke testamenten eerder zijn opgesteld.