Wat is het gevaar van kernafval?

Wat is het gevaar van kernafval?

Eén van de grootste problemen van kernenergie is het kernafval dat in de kerncentrale ontstaat. Dit afval is levensgevaarlijk en raakt pas na 240.000 jaar zijn radioactiviteit kwijt. Al die tijd blijft het afval schadelijk voor mens en milieu en moet het weggeborgen worden en bewaakt blijven.

Is Fukushima ontploft?

TOKIO – Maandagnacht heeft zich in de gehavende kerncentrale Fukushima I een explosie voorgedaan. Elf werknemers zijn gewond geraakt, zei een woordvoerder van de Japanse regering. Zeven mensen die eerder als vermist waren gemeld, zijn inmiddels gevonden.

Hoeveel mensen omgekomen Fukushima?

Het dorp Odaka bevond zich destijds in de zogeheten ‘no-go-zone’ – alle dorpen die binnen 20 kilometer van de kerncentrale lagen werden geëvacueerd. Van Fukushima was 12 procent onbewoonbaar. In totaal kwamen als gevolg van de aardbeving en tsunami 15.900 mensen om het leven, 1614 daarvan kwamen uit Fukushima.

Radioactief afval bevat stoffen die ioniserende straling uitzenden. Die straling is bijzonder energierijk. Ze kan veranderingen aanbrengen in de materie waarin ze doordringt. Daardoor kan ze levende weefsels beschadigen en is ze gevaarlijk voor mens en milieu.

Wat wordt gedaan met kernafval?

Afval uit de kerncentrale blijft enige tijd bewaard bij de reactor. Laag- en middelradioactief afval gaat in Nederland direct naar de COVRA: een bedrijf pal naast de kerncentrale in Zeeland waar radioactief afval in containers staat opgeslagen.

Waar wordt ons kernafval opgeslagen?

In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief.

Wat kun je met radioactief afval?

Radioactief afval kan bij uiteenlopende activiteiten ontstaan, waaronder de productie van kernenergie en/of -wapens, uitvoering van onderzoek, medische toepassingen, industriële processen en landbouwactiviteiten.

Hoe lang blijft radioactief afval schadelijk?