Wat is een leerresultaat?

Wat is een leerresultaat?

Leerresultaten zijn zoals aangegeven de opbrengsten van het leerproces. Dit staat tegenover bijvoorbeeld doelen of doelstellingen van een opleiding, die veel meer aangeven wat de intenties zijn van een opleiding of leerproces en wat met de opleiding of het leerproces bereikt dient te worden bij de student of lerende.

Hoe omschrijf je leerdoelen?

Hoe ziet een goed geformuleerd doel er uit?

  1. Specifiek: een concrete actie, of waarneembaar gedrag.
  2. Meetbaar: het eindresultaat moet meetbaar zijn (je moet het kunnen zien, horen)
  3. Acceptabel: het doel moet acceptabel zijn voor jezelf en anderen.
  4. Realistisch: het doel moet haalbaar zijn (niet te laag of te hoog gegrepen)

Wat is een OLR?

Met de opleidingsspecifieke leerresultaten (OLR) kunnen de verschillende instellingen door concretiseringen van en aanvullingen op de DLR’s hun eigen sterktes benadrukken en zich ten opzichte van elkaar profileren.

Wat zijn leerdoelen in het onderwijs?

Een leerdoel is datgene wat de leerling geleerd moet hebben als gevolg van het onderwijs dat je hebt ingericht en dat de leerling heeft gevolgd. Een lesdoel is een leerdoel voor 1 les. Een succescriterium is wat de leerling moet laten zien om aan te tonen of hij/zij het leerdoel beheerst.

Wat is het verschil tussen leerdoelen en leeruitkomsten?

Bij leerdoelen gaat het naast het resultaat veelal om het proces: wat wordt van de leerling op welke manier wanneer verwacht en/of wat wil de docent bereiken. Daarbij zijn leerdoelen gekoppeld aan de lessen en vaak relatief concreet. Bij leeruitkomsten gaat om het resultaat en niet de manier waarop deze wordt bereikt.

Waar moet een leerdoel aan voldoen?

Een leerdoel moet altijd aangeven wat er aan het einde van een eenheid of les van de leerlingen wordt verwacht qua vaardigheden. Voorwaarde is het tweede kenmerk. Een goed leerdoel geeft een overzicht van de voorwaarden waaronder een student wordt verondersteld genoemde taak uit te voeren.

Wat voor leerdoelen zijn er?

Soorten leerdoelen

  • Cognitief leerdoel. Een cognitief leerdoel heeft te maken met kennis.
  • Affectief leerdoel. Een affectief leerdoel heeft te maken met gevoelens, interesses en attitudes.
  • Sociaal leerdoel.
  • Motorisch leerdoel.
  • Belangrijk.

Wat kan je leerdoelen zijn?

Een leerdoel is een doel dat iemand zichzelf stelt en dat geformuleerd is in termen van aan te leren kennis en vaardigheden. Die laatste eigenschap is het verschil tussen leerdoelen en resultaatdoelen.

Wat zijn voorbeelden van persoonlijke doelen?

Om je op weg te helpen, zijn dit een aantal voorbeelden van persoonlijke doelstellingen: Een promotie bereiken op je werk. Een bepaald aantal kilometer hardlopen achter elkaar. Je huis volledig opruimen en minimaliseren.

Hoe formuleer je leeruitkomsten?

Als eerste beschrijf je de activiteit oftewel wat wil je de student zien doen. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld het onderwerp onderzoeken, analyseren of wellicht iets opstellen of creëren. Ten tweede beschrijf je het onderwerp, dit geeft aan waar de leeruitkomst zich op richt.

Wat is het Spreidingsgetal?

Het spreidingsgetal geeft naast de mate van differentiatie ook een indruk van het aantal keren dat er gedifferentieerd moet worden. Hoe hoger het spreidingsgetal, hoe vaker er aanpassingen op groeps- en leerlingniveau nodig zullen zijn. Bij een lager spreidingsgetal zal dit aantal waarschijnlijk ook lager liggen.

Wat betekent het Spreidingsgetal bij de Schoolweging?

Er zijn relatief weinig scholen met een lage schoolweging en relatief weinig scholen met een hoge schoolweging. De meeste scholen hebben een schoolweging rond het gemiddelde, dat iets onder 30 ligt. Het spreidingsgetal ligt tussen de 3 en 9 waar dus 6 het gemiddelde is.

Hoe staat mijn basisschool aangeschreven?

Ook de kwaliteit van alle andere scholen kun je opzoeken. Staat er ‘basistoezicht’ achter, dan is de school voldoende bevonden. Ga naar www.onderwijsinspectie.nl, voer een schoolnaam in en je kunt het officiële opbrengstenoverzicht bekijken. Je kunt ook zelf direct een vraag stellen aan de inspectie.

Wat betekent 1F en 1S?

Het basisniveau 1F is het niveau dat kinderen aan het einde van de basisschool minimaal zouden moeten beheersen. Maar het gewenste niveau ligt hoger. De overheid heeft de wens dat het grootste deel van de leerlingen aan het eind van de basisschool een hoger niveau behaalt, het streefniveau 1S.

Hoe weet ik mijn Schoolweging?

De schoolweging wordt ieder jaar vastgesteld door het CBS en kun je terugvinden in jouw LAS (leerlingadministratiesysteem) of op de website van de inspectie. Inspectie van het Onderwijs: Daarbij gebruiken we een nieuwe maat om rekening te houden met de leerlingenpopulatie van een school: de schoolweging.

Hoe maak je een leerdoel?

Welke soorten leerdoelen zijn er?

In de taxonomie van Bloom worden drie soorten leerdoelen aangegeven:

  • Cognitieve doelen.
  • Affectieve doelen.
  • Motorische doelen.

Wat zijn je persoonlijke leerdoelen?

De juiste persoonlijke leerdoelen vertellen je wat je wil bereiken en hoe je daar richting aan moet geven door het vergaren van kennis en vaardigheden. Vooral dat laatste is van belang. Bij een persoonlijk leerdoel gaat het erom dat je iets leert en dus niet om een resultaat dat behaald moet worden.

Wat is het nut van leerdoelen?

Leerdoelen en succescriteria helpen studenten om de controle over hun leerproces in eigen hand te houden. Met leerdoelen weten ze wat ze moeten leren, waarom ze dat moeten leren én wat ze daarmee kunnen. Ze begrijpen beter waar ze mee bezig zijn en waarom ze bepaalde taken moeten doen.

Wat zijn concrete leerdoelen?

Dat doel kan je concreter maken door te zeggen: “ik wil assertiever worden tijdens het werkoverleg”. Beter nog: “ik wil tijdens het werkoverleg van aanstaande dinsdag assertief reageren op de vragen van collega’s”. Hoe concreter je je leerdoel maakt, hoe makkelijker het is om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Hoe toets je leeruitkomsten?

De leeruitkomst moet altijd herkenbaar zijn voor het beroepenveld. Ook is een heldere beschrijving van de leeruitkomsten nodig voor studenten en docenten om een helder beeld te krijgen van wat er wordt verwacht in een bepaalde cursus.