Wat is de belangrijkste oorzaak van osteoporose?

Wat is de belangrijkste oorzaak van osteoporose?

De belangrijkste en meest voorkomende oorzaak van primaire osteoporose bij de vrouw is de overgang. Door de afgenomen productie van oestrogene hormonen tijdens en na de overgang treedt er een versnelde botafbraak op, die niet meer door aanmaak van nieuw bot kan worden ingehaald.

Wat doet diabetes met je spieren?

Te veel suiker kan zorgen voor problemen Ook kunnen je overtollige kilo’s een extra belasting voor je gewrichten en spieren vormen. Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten. Zo kan bewegen pijn gaan doen. En dat kan er weer voor zorgen dat je je spieren minder gaat gebruiken.

Hoe erg is osteoporose?

Hoe erg is het? Osteoporose kan heel vervelende gevolgen hebben. Een onbenullig ongelukje kan al een botbreuk veroorzaken. Jaarlijks breken 83.000 mensen boven de vijftig jaar een bot door de ziekte.

Wat kun je zelf doen tegen osteoporose?

Osteoporose is niet te genezen. Met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, medicatie en voldoende zonlicht kun je de klachten wel verminderen. Fysiotherapie kan je helpen om beter te bewegen en de kans op vallen en dus een botbreuk kleiner te maken. Bij een breuk helpt fysiotherapie bij het herstel.

Kan suikerziekte spierpijn veroorzaken?

*Kanttekening: Bij mensen met diabetes zijn er nog drie andere oorzaken te noemen die spierpijn kunnen veroorzaken, namelijk: 1. Medicatie (cholesterolverlagers bijvoorbeeld), 2. Diabetische Neuropathie en 3. Hypo (onwillekeurige spiersamentrekkingen) of hyper (ketoacidose).

Wat merk je van teveel suiker?

Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo’n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.

Wat is een veel voorkomende klacht bij mensen met osteoporose?

Vaak ontstaan er breuken, als eerste in de pols of de ruggenwervels (en die merk je niet altijd op!) Oudere mensen, boven de 70 jaar, breken daardoor vaker een heup. Andere klachten die kunnen ontstaan: ingezakte wervels, die pijn in de rug en spierpijn geven.