Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als je door de geluidsbarriere heen gaat?
Als een voorwerp sneller gaat dan het geluid, dan kunnen de drukgolven die het voorwerp veroorzaakt, niet meer van het voorwerp vandaan lopen. De drukgolven zijn dan namelijk langzamer dan het voorwerp. “Langzamer” betekent hier ongeveer 1200 km/h op zeeniveau.
Hoe snel moet je gaan om door de geluidsbarrière te gaan?
Een vliegtuig dat sneller vliegt dan de snelheid van geluid gaat door de geluidsbarrière heen. Hiervoor moet het vliegtuig harder dan 330 meter per seconde of 1200 kilometer per uurvliegen. Het doorbreken van de geluidsbarrière gaat gepaard met een schokgolf, de sonic boom.
Wat is het volume van de geluidsgolf?
Het volume van geluid wordt bepaald door het drukverschil, dat de geluidsgolf veroorzaakt. De geluidssterkte wordt aangegeven in decibel (dB). De decibel is vernoemd naar Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon (zie afbeelding rechts). De decibel is geen absolute eenheid, maar een logaritmische schaal om verhoudingen aan te duiden.
Wat is de geluidsgolven van de speaker?
Een verschil van 3 dB is net waar te nemen, een verschil van 5 dB is pas goed waarneembaar. Speaker De luidspreker van bijvoorbeeld de computer creëert geluidsgolven. Dit gebeurt, door de conus, het kegelvormige ding in het midden van een speaker, heel hard te laten trillen.
Wat is de geluidssnelheid in een omgeving?
In een gemiddelde omgeving verplaatst geluid zich door lucht met ongeveer 343 meter per seconde. Hoe warmer de lucht is, hoe sneller het geluid zich voortbeweegt. In de meeste vloeistoffen en vaste stoffen is de geluidssnelheid hoger. Geluid beweegt zich in bijvoorbeeld ijzer en staal met maar liefst 5100 meter per seconde voort.
Wat is het geluid met het gehoor waar te nemen?
Trillingen die met het gehoor waar te nemen zijn worden ‘geluid’ genoemd. Vergeleken met de tastzin is het gehoor het meest gevoelig voor hoge frequenties. Dit aspect van geluid is af te lezen uit de registratie van het geluid als functie van de tijd m.b.v. een microfoon, ‘oscillogram’ genoemd.