Inhoudsopgave
Wat als batterijen nat worden?
Ga weg van de plek, trek je kleding uit en spoel daarna je ogen of huid ten minste een half uur met lauw langzaam stromend water. Let op: gelekt zuur uit een autoaccu is gevaarlijker dan vocht uit een alkalinebatterij. Doe de lekkende batterij in twee (transparante) plastic zakjes.
Kan een batterij tegen water?
– Batterijen en accu’s kunnen niet goed tegen (extreme) warmte. Zorg dat de batterij nooit in aanraking komt met open vuur of andere warmtebronnen. Leg een batterij dus ook niet in de zon. – De batterij mag uiteraard ook niet in de buurt komen van vocht, regen en sneeuw.
Kunnen batterijen in de brand vliegen?
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Waarom krijg je geen schok van een batterij?
Je lichaam is namelijk sterk genoeg om hier tegen te kunnen. Ook zit er geen metaal in ons lichaam. De stroom heeft nu dus geen geleider om de stroom aan door te geven. Als je thuis een normale batterij vastpakt, voel je bijna nooit een schok.
Kan je een schok krijgen van een batterij?
Van een batterij krijg je geen schokken. Maar een kortsluiting komt wél voor. Herinner je: elektriciteit stroomt van de negatieve pool naar de positieve pool in een batterij. Als de plus- en minpool van een batterij rechtstreeks met elkaar in contact komen, ontstaat kortsluiting.
Kan je een schok krijgen van 12 volt?
Je hart kan gestoord worden door een stroompje van enkele 10-tallen milli-ampères. Normaal (in droge toestand) is de weerstand van een menselijk lichaam vrij hoog (10-tallen kilo-ohms) en is de stroom die er zal vloeien bij aanraking van 12V erg klein en en zal je die zelfs niet voelen.