Waarom heeft de luipaard geen natuurlijke vijanden?
De luipaard (Panthera pardus) heeft niet veel natuurlijke vijanden. Volgens de eerste bron zijn dat alleen de leeuw en de gevlekte hyena. Maar dan alleen nog omdat deze dieren in staat zijn om de luipaard zijn prooi te ontfutselen, dus als-ie verstandig is komt de luipaard daar zelf nog wel goed mee weg.
Hoe lang is een luipaard?
De staart is nog 60 tot 110 centimeter lang. Luipaarden worden 28 kilo tot 90 kilogram zwaar (gemiddeld 60 kilogram). De schouderhoogte van een luipaard is ongeveer 50 cm tot 60 cm. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes.
Wat zijn de vlekken van een luipaard?
De vacht van een luipaard is bedekt met veel zwarte vlekken. Op het lichaam en de bovenste helft van de poten zijn deze vaak gegroepeerd met bruine vlekken in rozetten. Ook zijn er geheel zwarte, niet gegroepeerde vlekken, voornamelijk op de buik, kop en de onderpoten, maar ook op het lichaam.
Wat zijn De leefplaatsen van een luipaard?
De leefplaatsen van luipaarden verschillen heel erg, van droge woestijnen tot dichte regenwouden en van koude naaldbossen tot tropische savannes. Er is zelfs op de berg Kilimanjaro, op 5638 meter hoogte, een dode luipaard gevonden. Het dier was doodgevroren. Het belangrijkste criterium voor een goede leefomgeving is de hoeveelheid voedsel.
Wat zijn de prooidieren van paarden?
Paarden zijn prooidieren. Dat betekent dat er door roofdieren op hen wordt gejaagd. Prooidieren ontwikkelen manieren om zich te verdedigen, sommigen gebruiken camouflage om zich te verstoppen, anderen gif en weer anderen graven holen om onder de grond te kunnen schuilen. Paarden verdedigen zich in de eerste plaats door te vluchten.
Wat is de biologische klok van een paard?
Het paard heeft een sterk ontwikkelde biologische klok. Zo gaan ze vaak op dezelfde tijdstippen drinken, rusten en spelen. Ze houden van routine. Paarden leggen vaak elke dag weer ongeveer dezelfde weg af op hun home-range (leefgebied).