Waarom buikpijn bij ketoacidose?

Waarom buikpijn bij ketoacidose?

De buikpijn kan ook een extra-abdominale oorzaak hebben, zoals diabetische ketoacidose. De klassieke symptomen van diabetische ketoacidose zijn polyurie, polydipsie en versnelde ademhaling, maar soms staan abdominale verschijnselen op de voorgrond zoals braken, buikpijn en pijn bij palpatie.

Waarom is ketoacidose levensgevaarlijk?

Gevolgen ketoacidose voor je lichaam De gevolgen van verzuring van je bloed zijn heftig. Je neemt je omgeving niet meer bewust op en bent verward. Je lichaam droogt uit en verzuurt. Uiteindelijk vallen door ketoacidose je lichaamsfuncties uit.

Wat is ketoacidose bij diabetes?

Ketoacidose bij diabetes is niet zonder gevaar. Je kunt ervan in coma raken of zelfs overlijden. Dit laatste gebeurt in 0,2% van de gevallen van ketoacidose. Bij kinderen kan vochtophoping (oedeem) in de hersenen optreden en dit is levensgevaarlijk: 50 tot 80 procent van de sterfgevallen door ketoacidose wordt veroorzaakt door oedeem.

Wat is een diabetische ketocidose?

Algemeen. Diabetische keto-acidose (DKA) Verstoring van het interne milieu door hyperglykemie en door toenemende ketonenvorming op basis van absoluut insulinetekort. Cave: DKA kan ook optreden bij type 2 diabetes (m.n. bij mensen met negroïde en Caribische etniciteit). Belangrijkste kenmerken: hyperglykemie, acidose en ketose.

Lees ook:   Is in bad bevallen voor en nadelen?

Is ketoacidose levensvaar?

Bij kinderen kan vochtophoping (oedeem) in de hersenen optreden en dit is levensgevaarlijk: 50 tot 80 procent van de sterfgevallen door ketoacidose wordt veroorzaakt door oedeem. Bij volwassen komt dit bijna nooit voor. Ketoacidose heeft ook in de jaren na de diagnose nog effect. Na ketoacidose is de HbA1c nog zeker 15 jaar gemiddelde hoger.

Wanneer ontstaat ketocidose?

Ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in je bloed om te zetten in brandstof voor je lichaam. Het lichaam gaat dan andere energiebronnen aanspreken. Dit zijn vetten die zijn opgeslagen in je lichaam. Bij de verbranding van vetten komen ketonen vrij.