Inhoudsopgave
Waarom breekt ijs?
Een oud gezegde luidt: “Krakend ijs breekt niet!” Het is namelijk de normaalste zaak van de wereld dat ijs kraakt en het is juist meestal een slecht teken wanneer het niet kraakt. Dit komt omdat natuurijs altijd in beweging is en er veel druk op verschillende punten van het ijs (scheuren) wordt uitgeoefend.
Wat zie je onder het ijs?
Onder het ijs Als er sneeuw op het ijs ligt, dan is dat deel van het ijs donker en het wak waar je doorheen bent gevallen licht. Zie je alleen maar licht om je heen, zwem dan snel naar het donkere deel van het ijs, want daar ligt dan het wak.
Hoe onder ijs vandaan?
Verstrooid licht. De breking van licht op ijs is anders. Oosterkamp: ‘In natuurijs zitten meestal scheuren of vastgevroren luchtbelletjes, die ervoor zorgen dat het licht verstrooid raakt’. Deze oneffenheden in het ijs zorgen ervoor dat de lichtstralen naar alle kanten weerkaatsen.
Hoe komt het dat ijs glad is?
Ijs bestaat uit moleculen. De moleculen in de bovenste laag van ijs trillen zo hard, dat het lijkt alsof ze vloeibaar zijn. Het ijs voelt hierdoor glad aan.
Waarom geen ijs onder bruggen?
Onder bruggen gaat de ijsvorming langzamer, omdat de uitstraling daar minder sterk is. Ook onder een wolkendek gaat ijsvorming langzamer. Bewolking tempert ’s nachts de afkoeling, maar beschermt het ijs overdag tegen de warme zon.
Hoe dik moet het ijs zijn om erop te staan?
De draagkracht van goed ijs bedraagt voor een volwassen man 4 à 5 centimeter. Een grote mensenmenigte is veilig bij een ijsdikte van 27 centimeter.
Hoe weet je of het ijs dik genoeg is?
Voorzitter Rieks Poelman van de afdeling natuurijs van de KNSB rekent voor wanneer natuurijs dik genoeg is om te gaan schaatsen. “Elke 5 graden vorst betekent één centimeter ijs, mits het overdag niet te veel dooit”, legt hij uit. “In totaal moet het 35 graden hebben gevroren – dan is het ijs 7 centimeter dik.