Wat is een Expansiekoker?

Wat is een Expansiekoker?

Kooldioxide als blusstof in vloeibare vorm is waardeloos. De blusstof moet gasvormig zijn. De vloeibare kooldioxide moet uitzetten (expanderen) tot een gas. Dit gebeurt in een expansiekoker.

Wat is het voordeel van een Droogpoederblusser?

Een poederblusser is relatief goedkoop. Een ander voordeel is dat de poeder droog is, waardoor de bus niet kan gaan roesten. Het nadeel is echter dat de poeder kan gaan klonteren. Om dit te voorkomen dient de blusser af en toe gekeerd te worden.

Waarom schuimblussers?

Soorten blusmiddel. (Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.

Wat is een Bluskoker?

Een CO2 blusser, ook wel koolzuursneeuwblusser genoemd, is te herkennen aan de grote bluskoker. Deze brandblusser is gevuld met koolstofdioxide, een verstikkend blusgas, en is hierdoor uitermate geschikt voor het blussen van vloeistof- en elektrabranden.

Wat is de Blusafstand van een Sproeischuimblusser?

Een “constante druk” schuimblusser heeft een blusafstand van 3 tot 4 meter. Een sproeischuimblusser 2 tot 3 meter, de sproeikop geeft veel meer weerstand. Richt de blusstraal op de brand op het punt dat het dichtst bij je is. Blus bij voorkeur stootsgewijs met een kleine slingerbeweging.

Wat is een voordeel van het gebruik van een CO2 blusser?

De CO2 blusser, ook wel koolzuursneeuwblusser genoemd, is geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Het grootste voordeel van een koolzuursneeuwblusser is dat de blusstof (CO2) geen reststoffen achterlaat bij gebruik.

Wat is de bedoeling van blussen met een poederblusser?

Poederblusser is geschikt voor A, B en C branden. Met een poederblusser blus je dus vaste stoffen branden, vloeistof branden en gasbranden. Met een poederblusser kun je dus veel soorten branden blussen en is ook nog eens voordelig in aanschaf.

Waar moet een brandblusser staan?

Brandblussers mag je in principe plaatsen daar waar het jou het best uitkomt, maar ze moeten wel gelijkmatig over de oppervlakte verspreid worden. Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten. Op die manier wordt jouw vluchtroute het beste beschermd.

Welk blusmiddel 10 meter afstand?

Zuurstof neem je weg door de brand af te dekken, met een doek, met schuim of poeder. Je kunt ook met CO2 de zuurstof verdrijven. Als je een ruimte afsluit of de deksel op de pan doet raakt de zuurstof ook op en dooft het vuur.

Waarom mag je een Expansiekoker niet vastpakken?

Door een temperatuur van -80°C loopt men snel ernstige brandwonden op. Raak daarom nooit de expansiekoker aan en richt niet op mensen en dieren. Het verdrijven van zuurstof. In besloten ruimten wordt door de koolzuursneeuw de zuurstof verdrongen.

Waar kan ik mijn brandblusser laten controleren?

Het laten keuren van een brandblusser moet altijd worden gedaan door een gecertificeerd bedrijf. ARBOwinkel controleert of de brandblusser voldoet aan alle gestelde eisen en richtlijnen. Hierbij houden we rekening met de instructies zoals die zijn vastgelegd in de NEN 2559.

Hoe hang je een brandblusser op?

In ons land moeten brandblussers in bedrijven en openbare gebouwen op maximaal 1 meter hoogte hangen. Deze hoogte wordt gerekend vanaf de bovenkant van de blusser tot aan de grond. Voor sommigen lijkt dit misschien wat laag. Vergeet echter niet dat iedereen de brandblusser veilig uit de houder moet kunnen halen.

Welke afstand CO2 blusser?

CO2 blusser voor elektrische apparaten Door de speciale spuitmond bevriest het gas en ziet het eruit als sneeuwvlokjes. De sneeuwvlokjes zorgen voor de worplengte, de blusafstand is ca. 1,5 meter. Aangebracht op de brand verdampen de sneeuwvlokken en verdringen de zuurstof waardoor de brand wordt gedoofd.

Waar zorgt zuurstof voor bij een Gloeibrand?

GEVAAR Door toevoer van extra zuurstof, lucht met een hoger zuurstofpercentage of simpelweg meer wind kan een gloeibrand weer oplaaien. De brand is dan terug in het tweede stadium (vlammen).

Welke brandblusser heb ik nodig?

Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier. Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.