Inhoudsopgave
Waar heeft hypocretine invloed op?
Hypocretine wordt gemaakt in een klein gedeelte van de hersenen, de hypothalamus. Hypocretine speelt een belangrijke rol in de aansturing van slaap en waak, maar ook bij onder meer de regeling van de eetlust. Bij narcolepsie is er sprake van een sterk tekort of zelfs volledig verdwijnen van het hypocretine.
Kan narcolepsie genezen?
Medicijnen kunnen uw klachten verminderen. Medicijnen kunnen narcolepsie niet genezen. Ze kunnen ervoor zorgen dat u overdag beter wakker blijft. Ze helpen bijvoorbeeld tegen aanvallen van plotseling slappe spieren en de heftige dromen.
Is narcolepsie erfelijk?
Narcolepsie is een zeldzame en ongeneeslijke aandoening die het gevolg is van een stoornis in de hersenen. Mensen met narcolepsie hebben last van kortdurende slaapaanvallen. De oorzaak is onbekend. Wel is duidelijk dat de aandoening erfelijk is.
Hoe kan je narcolepsie behandelen?
De behandeling van narcolepsie bestaat uit medicijnen die de arts voorschrijft, in functie van de aanwezige klachten. Daarnaast kunt u best regelmatig dutjes inlassen, waar en wanneer mogelijk. Nachtwerk en monotone jobs zijn af te raden, en algemene slaaphygiënische maatregelen zijn zeker zinvol.
Kan narcolepsie erger worden?
17. WORDEN DE SYMPTOMEN ERGER IN DE LOOP VAN JE LEVEN? Narcolepsie is een chronische stoornis. Dit betekent dat men zijn/haar hele leven last heeft van de symptomen en waarschijnlijk zijn/haar hele leven medicijnen zal moeten gebruiken.
Is narcolepsie ernstig?
Narcolepsie heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks functioneren en welbevinden: problemen tijdens werk en studie, maar ook in persoonlijke relaties komen vaak voor. Vaak worden mensen die aan narcolepsie lijden ten onrechte verweten dat ze lui of ongeïnteresseerd zijn.
Hoe groot is de kans op narcolepsie?
Narcolepsie komt bij ongeveer 5 op de 10.000 mensen voor, dus een 40 keer grotere kans betekent nog steeds een zeldzaamheid: een kans van rond de 2%. In de praktijk betekent dat dus dat iemand met narcolepsie zich geen grote zorgen hoeft te maken dat zijn of haar kind ook narcolepsie krijgt.
Welke medicijnen kan worden ingezet bij slaapziekte?
Opwekkende/stimulerende medicijnen Deze werken opwekkend en kunnen zo slaapaanvallen voorkomen. Ze maken u overdag alerter. Voorbeelden zijn methylfenidaat, modafinil, pitolisant en dexamfetamine.
Wat is DSPS?
Delayed sleep phase syndrome. Mensen met het vertraagde slaapfase syndroom (DSPS) hebben een verschoven biologische klok. Voor hen is het niet vanzelfsprekend dat ze moe worden als het donker wordt en gaan slapen als het nacht wordt.