Kan je een demonstratie verbieden?

Kan je een demonstratie verbieden?

Een demonstratie mag vooraf worden verboden als er sprake is van ernstige bedreigingen van de openbare orde of veiligheid. Een demonstratie is bijna altijd een (geringe) verstoring van de openbare orde, bijvoorbeeld de vrije doorgang van verkeer; dat is geen voldoende reden voor een verbod.

Wat was de grootste demonstratie ooit?

De grootste demonstraties ooit in Nederland waren: 23 september 1923, Amsterdam, IJsclubterrein, tegen de Vlootwet en de bezuiningen van het Kabinet-Ruijs de Beerenbrouck II, georganiseerd door de SDAP en het NVV, 70.000 deelnemers. Vooraf waren er 1 miljoen handtekeningen opgehaald.

Waarom Corona demonstratie verboden?

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) verbiedt de demonstratie tegen het coronabeleid die zondag zou worden gehouden. De organisatie zou ‘elke medewerking’ aan een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie ‘weigeren’.

Wat is een ander woord voor demonstratie?

demonstratie, kijkspel, manifestatie, optreden, opvoering, performance, presentatie, schouwspel, show, spektakel, tafereel, toneel, uitvoering, vertoning.

Wat is vrijheid van betoging?

In eenvoudig Nederlands. Iedereen en iedere groep heeft het recht om in het openbaar bij elkaar te komen, bijvoorbeeld voor een vergadering of een betoging of een demonstratie. Maar je mag geen andere wetten of regels overtreden. Ook mag je niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bevolking.

Wat is de betekenis van demonstratie?

demonstratie – Zelfstandignaamwoord 1. het tonen en uitleggen van iets ♢ Ze gaven een demonstratie van de nieuwste auto op elektriciteit. 2. (politiek) een protestmars ♢ De medewerkers hielden een demonstratie tegen de verruimde openingstijden.

Wat is demonstratierecht?

Het demonstratierecht is een grondrecht in Nederland. Van de overheid wordt in principe verwacht dat zij dit grondrecht waarborgt door zich niet te bemoeien met demonstraties.

Heb je altijd recht om te demonstreren?

Iedereen en iedere groep heeft het recht om in het openbaar bij elkaar te komen, bijvoorbeeld voor een vergadering of een betoging of een demonstratie. Maar je mag geen andere wetten of regels overtreden. Ook mag je niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bevolking.

Waar zijn demonstraties tegen Corona?

Aanvankelijk had organisator Nederland in Verzet acties aangekondigd voor woensdag, donderdag en vrijdag in de hoofdstad. Inmiddels is bekend dat er tot en met zondag in het hele land demonstraties staan gepland, van Staphorst tot Blerick en van Emmen tot Delft. Ook zaterdag en zondag zijn er protesten in Amsterdam.

Is er vandaag een demonstratie in Den Haag?

Zondagmiddag is het Haagse Malieveld toneel van opnieuw een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Actiegroep Nederland in Verzet heeft de demonstratie georganiseerd onder het motto ‘wij zijn de leugens zat’. De deelnemers zullen een protestmars lopen die begint en eindigt op het Malieveld.