Kan een rechtspersoon een consument zijn?

Kan een rechtspersoon een consument zijn?

“Iedere natuurlijke persoon”: Dit houdt in dat men enkel natuurlijke personen als consumenten beschouwt. Rechtspersonen zoals een Naamloze Vennootschap (NV), Besloten Vennootschap (BV) of een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) zijn dus géén consumenten.

Hoe is het consumentenrecht ontstaan?

Het idee van een Europees consumentenbeleid ontstond halverwege de jaren zeventig. Op de top van Parijs in 1972 spraken de staatshoofden en regeringsleiders hier voor het eerst over. Kort daarna stelde de Europese Commissie haar eerste actieprogramma voor de bescherming van de consument op.

Wat is het doel van consumentenbeleid?

Doel van het beleid is de rechten van consumenten tegenover verkopers veilig te stellen en kwetsbare consumenten beter te beschermen. Consumentenbeschermingsregels kunnen de marktsituatie voor de hele economie verbeteren.

Is een BV een consument?

Definitie. De wet zegt dat iemand die handelt voor doeleinden die buiten zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit vallen, een consument is. Dit zou namelijk betekenen dat elke natuurlijke of rechtspersoon die iets verbruikt, een afnemer is en dat daarmee gezegd is dat die natuurlijke of rechtspersoon een consument is.

Waarom heb je als consument rechten?

Het consumentenrecht bestaat om consumenten te beschermen. Er zijn veel rechten en plichten en dat is ook nodig. De consument is immers de ‘zwakkere’ partij bij een overeenkomst met een professionele verkoper. Er kunnen op veel fronten problemen ontstaan.

Hoe wordt de consument beschermd?

Het consumentenrecht legt de regels en afspraken vast waarmee goederen en diensten gekocht en verkocht worden. Als consument hebt u bij de aankoop van goederen en diensten bepaalde rechten. Bij problemen met een verkoper kunt u op verschillende manieren hulp of advies krijgen.

Welke ondersteunende organisaties zijn er voor consumenten?

Voorbeelden van categorale consumentenorganisaties zijn:

  • de Vereniging Eigen Huis (voor eigenaar van een eigen (koop)woning) (ruim 650.000 leden),
  • de Vereniging Consument & Geldzaken (voor de financiële consument, dat wil zeggen de afnemer van bank- en verzekeringsproducten) (32.000 leden),
  • de Woonbond (voor huurders)