Kan een atoom een molecuul zijn?

Kan een atoom een molecuul zijn?

De kleinste moleculen bestaan uit twee atomen. Een voorbeeld is het zuurstofmolecuul O2 dat zich in de atmosfeer bevindt en dat wij inademen, het is opgebouwd uit twee zuurstofatomen (O). Maar moleculen kunnen ook enorm groot worden: een DNA-molecuul kan bijvoorbeeld vele honderden miljoenen atomen bevatten.

Wat is een molecule voorbeeld?

Soms zijn twee of meer atomen onderling verbonden tot een nieuw deeltje. Dat noemt men een molecule. Voorbeelden zijn H2O (water, bestaande uit 2 waterstofatomen en 1 zuurstofatoom), CO2 (koolstofdioxide, bestaande uit 1 koolstofatoom en 2 zuurstofatomen)…

Wat zit er tussen moleculen?

Moleculen bestaan uit twee of meerdere atomen. De binding tussen die twee atomen noemen we ook wel een atoombinding. Deze binding bestaat doordat er van beide atomen één elektron zich bindt aan het elektron van het andere atoom. Deze elektronen heten bindingselektronen.

Wat is atoom en molecuul?

Het grootste verschil tussen atoom en molecuul is hun grootte; een atoom is de kleinste component van een element terwijl een molecuul uit twee of meer atomen bestaat. Dit artikel onderzoekt, 1. Wat is een Atom. – Definitie, structuur, eigenschappen.

Wat is de massa van een molecuul?

De massa van een molecuul, of molecuulmassa, is gelijk aan de gezamenlijke massa van de atomen waaruit het molecuul bestaat. De molecuulmassa wordt uitgedrukt in atomaire massaeenheden (weergegeven als u (unit)). Uitgedrukt in kilogram is dat: 1 u ≈ 1,6605402 × 10 −27 kg.

Wat is een molecuulformule?

Een molecuulformule geeft aan welke en hoeveel atomen er in een molecuul van een stof zitten. Als voorbeeld nemen we een watermolecuul, dat heeft de molecuulformule: H2O. De letters in de formule geven de atomen aan die in de watermolecuul zitten. In water zitten dus twee soorten atomen, H voor waterstof en O voor zuurstof.