Is het slim om als starter een huis te kopen?

Is het slim om als starter een huis te kopen?

Wel is duidelijk dat de huidige woningmarkt in drie opzichten voor starters gunstig kan zijn: de rente ligt laag, je betaalt geen overdrachtsbelasting en je hebt mogelijk minder concurrentie van beleggers. Wie weet maakt dat het kopen van je droomwoning voor jou haalbaarder dan eerst.

Wat hoef je als starter niet te betalen?

Geen overdrachtsbelasting voor starters Huizenkopers van 18 t/m 34 jaar hoeven vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een bestaande woning. Deze vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt alleen bij aankoop van een woning met een koopsom tot €400.000.

Wat kunnen starters betalen?

Meer lenen voor je eerste huis In 2021 mag je niet meer lenen dan (100% van) de woningwaarde. Dit betekent dat je de kosten koper tegenwoordig uit eigen zak moet betalen. Daarnaast wordt de hypotheek getoetst op je inkomen.

Lees ook:   Hoe open je het onderhoudscentrum?

Is het een goed moment om een huis te kopen?

Volgens de laatste NVM-cijfers is een huis nu gemiddeld binnen een maand verkocht. De afgelopen jaren stegen de huizenprijzen onafgebroken. Afgaande op het eerste kwartaal van 2021 lijkt de huizenprijsstijging zelfs te versnellen. Door nu uw huis te verkopen wordt de opgebouwde overwaarde contant.

Hoe ontwijk je overdrachtsbelasting?

De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers bij een woning tot 400.000 euro kan gesjoemel met de koopprijs in de hand werken. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een vloer of gordijnen voor een te hoge prijs buiten de koopsom te houden en apart te betalen.

Hoeveel geld hebben starters?

Interactieve kaartEen alleenstaande starter met een modaal inkomen moet gemiddeld 38.000 euro eigen geld hebben om een appartement van 60 vierkante meter te kunnen kopen. In Amsterdam heb je zelfs 253.000 euro op je spaarrekening nodig en in Utrecht 145.000 euro.

Wat mag een starterswoning kosten?

Een Starterswoning is een koopwoning waarbij de maximale koopsom gelijk is aan de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie. De koopsom inclusief verwervingskosten op basis van de kostengrens van de NHG bedraagt maximaal: 2021: € 325.000 – (2020: € 310.000).

Lees ook:   Wat is een hoekige vorm?

Wie zijn de starters?

Een huishouden dat na verhuizing hoofdbewoner van een woning is en dat nieuw gevormd is (huwelijk, samenwonen, scheiding, zelfstandig wonen) of geïmmigreerd, of voor de verhuizing geen hoofdbewoner van een woning was.

Hoeveel starters op de woningmarkt?

Ontwikkelingen 2018 / 2019 De 10 vastgestelde profielen hadden in 2019 een gezamenlijk totaalaantal van 430.000 hypotheekaanvragen. Daarvan zijn er circa 124.000 een starter, 29% van de hypotheekmarkt. In 2018 was dit percentage nog 32% van de hypotheekaanvragen.