Is een hydrocele gevaarlijk?

Is een hydrocèle gevaarlijk?

Een hydrocèle of spermatocèle is altijd goedaardig en er bestaat nooit het gevaar dat het kwaadaardig kan worden als er niets aan wordt gedaan.

Kan een hydrocèle terug komen?

Een hydrocele kan terugkomen. Dit komt echter zelden voor. Na een spermatocele operatie kan een nieuwe spermatocele ontstaan. De bijbal is verantwoordelijk voor het transport van zaadcellen tussen de zaadbal en de prostaat.

Wat te doen bij hydrocèle?

Meestal is geen behandeling nodig omdat een spermatocele en een hydrocele geen klachten geven. Wordt de zwelling erg groot en heeft u er last van, dan is een operatie nodig. Dit is een relatief kleine operatie die in dagbehandeling wordt uitgevoerd. De operatie vindt onder lokale of volledige verdoving plaats.

Hoe groot kan een hydrocèle worden?

Het is dan belangrijk dat de oorzaak van de hydrocele nader onderzocht wordt. Meestal is een lichamelijk onderzoek hiertoe voldoende, soms dient echografisch onderzoek van de balzak verricht te worden. Vaak zijn hydroceles klein en zacht aanvoelend, soms echter kunnen zij groot worden tot wel 15 cm.

Hoe voelt een hydrocele?

Een hydrocèle zwelling is voelbaar en zichtbaar, maar is meestal klein en zacht. Meestal geeft een hydrocèle geen klachten, maar het kan pijn doen als er veel spanning op de huid staat. Ook kan hij hinderlijk groot groeien tot zo’n 15 centimeter.

Kan een Hydrocele vanzelf verdwijnen?

Een hydrocele en een spermatocele gaan over het algemeen niet vanzelf weg. In de regel geven ze geen klachten: ze zijn pijnloos en meestal klein. Vaak hoeven ze niet behandeld te worden. In sommige gevallen worden ze zo groot dat u er last van krijgt.

Wat is een waterzak?

Als het geproduceerde vocht niet goed wordt afgevoerd, zal een vochtophoping in de balzak ontstaan. Dit noemen we een hydrocèle, in de volksmond wordt deze zwelling ook wel een ‘waterzak’ genoemd. Een andere goedaardige zwelling is een spermatocèle; deze zwelling is een cyste die uitgaat van de bijbal.

Hoe krijg je een spermatocele?

Oorzaak spermatocele Een spermatocele ontstaat in de bijbal. De bijbal bestaat uit veel kleine buisjes voor het transport van zaadvocht. Een spermatocele ontstaat als zo’n buisje verstopt raakt en zich met spermacellen vult.

Doet een hydrocèle pijn?

https://www.youtube.com/watch?v=QINqYOwMUPc