Inhoudsopgave
Is diarree langdurig?
Bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting, heftige buikpijn, suffigheid, weinig plassen of als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, raden we aan naar de huisarts te gaan. Diarree kan ook langdurend (chronisch) zijn. Chronische diarree is meestal het gevolg van onderliggende aandoeningen zoals een voedselintolerantie of een darmziekte.
Hoe krijg je last van diarree?
Tijdens of na een antibioticakuur krijgen veel mensen last van diarree. Antibiotica vernietigen namelijk niet alleen de bacteriën waar je ziek van wordt, maar ook nuttige bacteriën. Hierdoor wordt de balans in de darmen verstoord en kun je last krijgen van maag- en darmklachten.
Wat is de oorzaak van diarree?
De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer. De darmen hebben zich ingesteld op een bepaalde voersoort en als er plotselinge veranderingen hierin komen kan er diarree ontstaan. Voer als oorzaak van diarree . Een kwalitatief goed voer is belangrijk voor de hond.
Welke voeding kan bijdragen aan diarree?
Ook een gezonde leefstijl kan bijdragen aan het voorkomen van diarree: 1 Drink voldoende en vermijd (zoveel mogelijk) cafeïne en alcohol 2 Zorg voor gezonde voeding: beperk vet en suiker. Neem eventueel contact op met een diëtist. 3 Overweeg probiotica om de balans van goede bacteriën in de darmen te herstellen of in stand te houden
Diarree gaat meestal binnen een week vanzelf over. Bel uw huisarts bij koorts en/of tekenen van uitdroging, zoals niet of weinig plassen (donkere urine), dorst, een droge mond en lusteloosheid.
Is diarree plotseling ontstaan?
Diarree kan plotseling ontstaan en snel weer overgaan, of juist lang duren. Diarree kan een gevolg zijn van een voedselinfectie, stress, voedselovergevoeligheid, een onderliggende ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen. Wanneer de ontlasting een slappe brij vormt, is dat niet meteen diarree.
Wat is een acute diarree?
Acute diarree is diarree die plotseling ontstaat en maximaal 14 dagen kan duren. Meestal gaat diarree na een paar dagen vanzelf weer over. Bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting, heftige buikpijn, suffigheid, weinig plassen of als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, raden we aan naar de huisarts te gaan.
Wat kunt u gebruiken bij diarree?
Diarree gaat meestal vanzelf over. Medicijnen zijn vaak niet nodig bij diarree. Er zijn twee medicijnen die u kunt gebruiken bij diarree: ORS (oral rehydration solution) Bij hevige diarree kunt u ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Hoe vaak drinken mensen met diarree?
Om uitdroging te voorkomen krijgen mensen met diarree het advies 2 tot 3 liter per dag te drinken. Het is verder verstandig gewoon gezond te blijven eten, zodat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels binden het vocht in de ontlasting en helpen daardoor de diarree te verminderen.