Inhoudsopgave
Hoeveel studierichtingen zijn er?
Als je wel eens online research hebt gedaan of een kijkje hebt genomen in de Keuzegids, weet je dat er ontzettend veel studies zijn waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er op het hbo alleen al zo’n 1129 opleidingen. Als je al weet welke richting je op wilt gaan, scheelt dat natuurlijk een hoop.
Wat kun je volgen op hogeschool?
Aan de hogescholen, de universiteiten en enkele andere hogeronderwijsinstellingen kunt u een graduaats-, bachelor- of masteropleiding volgen:
- Graduaatsopleiding.
- Professionele bachelor.
- Academische bachelor.
- Master.
- Bachelor-na-bachelor.
- Master-na-master.
Wat te doen na het middelbaar?
Eenmaal je je diploma secundair onderwijs op zak hebt, kan je kiezen om te gaan werken maar je kan ook verder studeren. Dat wil zeggen dat je naar een hogeschool of een universiteit kan gaan om een bachelor en/ of een master te behalen. Dat kan niet alleen na een tso-richting, maar evengoed na een bso-richting.
Hoe weet ik of ik de juiste studiekeuze hebt gemaakt?
Hoe je weet dat je de verkeerde studie hebt gekozen
- Je kunt je keuze niet uitleggen. Een grote red flag dat je de verkeerde studie hebt gekozen, is wanneer je niet uit kan leggen waarom je het hebt gekozen.
- Je resultaten zijn slecht.
- Je ziet geen carrière voor je.
- Je gaat met tegenzin naar school.
- Je bent constant verward.
Wat is mijn afstudeerrichting?
Wat isAfstudeerrichting Het begin van de opleiding is dan algemeen, maar later specialiseer je je, bijvoorbeeld vanaf het derde studiejaar. Je vindt mogelijke afstudeerrichtingen binnen een opleiding op de opleidingspagina onder het kopje ‘Keuzes bij deze opleiding’ bij het onderdeel ‘Tijdens de opleiding’.
Hoeveel procent gaat naar de universiteit?
In 2010 had ruim 20% van de bevolking van 25-64 jaar een hbo-diploma en bijna 12% een universitaire graad (samen ruim 32%). Het percentage hogeropgeleiden is sindsdien met bijna 8 procentpunten gestegen: in 2019 had ruim 24% een hbo- en ruim 15% een wo-diploma (samen meer dan 40%).
Hoeveel procent studeert af aan universiteit?
In 1986 was 11,1% van de vrouwelijke bevolking van 15 jaar en ouder houder van een diploma van het hoger onderwijs. In 2016 was het percentage hooggeschoolde vrouwen opgelopen tot 31,1%. Het aandeel hooggeschoolde vrouwen ligt hoger dan het percentage hooggeschoolde mannen (28,7%).
Is hogeschool makkelijker dan universiteit?
Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool. Hét grote verschil zit ‘m in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
Wat is beter universiteit of hogeschool?
Universiteit (wo) Je bent vooral theoretisch bezig. Vergeleken met een hogeschool biedt de universiteit minder structuur en meer vrijheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verloop van je studie en hebt de nodige discipline nodig. Aan de universiteit besteed je veel uren aan zelfstudie.
Welk diploma heb ik na het middelbaar?
Je krijgt een getuigschrift van het secundair onderwijs als je de eerste of de tweede graad secundair onderwijs hebt afgerond. Je krijgt een diploma van het secundair onderwijs als je de derde graad hebt afgerond. Elk diploma secundair onderwijs uit aso, bso, kso en tso geeft toegang tot het hoger onderwijs.
Wat komt na middelbaar?
Na de havo of het vwo kunnen leerlingen van een middelbare school doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs. Daarnaast kunnen ook studenten van een afgeronde mbo niveau 4-opleiding doorstromen naar het hbo. In vergelijking met het wetenschappelijk onderwijs zijn hbo-opleidingen meer gericht op een beroepspraktijk.