Hoe wordt wijn gefilterd?

Hoe wordt wijn gefilterd?

Appelzuur wordt hier in melkzuur omgezet, die zachter en ronder is. Na de Malolactische gisting wordt de wijn gefilterd om bacteriën en gist te verwijderen. Sommige witte wijn met weinig appelzuur wordt na de 1e gisting al gefilterd.

Hoeveel Wijngist?

Bij rode wijn dient het zuurgehalte voor aanvang van de gist 8 à 10 gram per liter te bedragen. Teveel kan tijdens deze fase met koolzure kalk worden verwijderd. Na deze periode worden voedingszouten voor de gist toegevoegd, ongeveer 5 gram per 10 liter. Hierna wordt er een giststarter gemaakt van de gist.

Waar wordt wijn gebotteld?

Veel van deze wijn gaat naar grote bottelingsfabrieken in onder andere Duitsland en Groot-Brittannië. Volgens Lazzaretto zijn enkele van die bottelaars zó efficiënt, dat het voor Zuid-Amerikaanse wijnlanden als Chili goedkoper is om de wijn in bulk daarheen te sturen en vervolgens gebotteld te laten terugkomen.

Hoe wijn wordt gemaakt?

Na de pluk worden de druiven gekneusd (geperst) en meestal geheel ontdaan van de steeltjes. In de steeltjes zit veel tannine, waardoor de wijn wrang wordt. Door het kneuzen komen de smaakstoffen die in en onder de schil van de druif zitten vrij. Het druivensap dat door het kneuzen ontstaat, heet most.

Hoe wordt wijn vergist?

De druiven worden in een RVS tank gedaan en gedurende enkele uren verhit tot 50 tot 75 graden. Het geheel wordt vervolgens afgekoeld en geperst. Door toevoeging van gist start de vergisting en daarna hebben we een wijn met veel kleur en een soepele smaak, want de tannines hebben geen kans gehad.

Hoeveel sulfiet aan wijn toevoegen?

In de EU is in normale wijn de volgende hoeveelheid sulfiet toegestaan:

  1. Droge rode wijn: 150 mg per liter.
  2. Droge witte wijn, droge rosé en zoete rode wijn: 200 mg per liter.
  3. Bruisende wijn: 235 mg per liter.
  4. Zoete witte wijn en rosé: 250 mg per liter.

Hoe wijn Aanzoeten?

Het aanzoeten van wijn of het toevoegen van suiker aan ongefermenteerde druivenmost wordt ook wel chaptaliseren genoemd. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het alcoholpercentage na de fermentatie hoger uitvalt.

Kan witte wijn van witte en blauwe druiven?

Witte wijn kan dus zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt worden. De witte druiven worden ook geschild en enkel het sap wordt gebruikt voor witte wijn. Het verschil tussen rode en witte wijn is dus niet zo groot.