Inhoudsopgave
Hoe wordt de wettelijke verhoging bij achterstallig salaris berekend?
Het achterstallige loon wordt elke dag, vanaf de 4de tot en met de 8ste werkdag, verhoogd met 5% over het oorspronkelijke salaris. Voor elke volgende werkdag is de verhoging 1%, ook over het oorspronkelijke salaris. De wettelijke verhoging mag in totaal niet hoger uitkomen dan de helft van het verschuldigde loon.
Is wettelijke verhoging bruto of netto?
De wettelijke verhoging wordt gerekend over het achterstallige brutosalaris zodat over beide bedragen loonheffing moet worden ingehouden. De wettelijke verhoging wordt aangemerkt als belastbaar loon.
Is wettelijke verhoging loon?
De wettelijke verhoging begint vanaf de vierde werkdag nadat het loon had moeten worden betaald te lopen. Vanaf de vierde tot en met de achtste werkdag bedraagt de verhoging per werkdag 5% van het verschuldigde loon. Daarna bedraagt de verhoging 1% per werkdag. Het maximum van de verhoging bedraagt 50%.
Wat te doen als salaris niet klopt?
Als u te weinig loon heeft ontvangen kunnen wij een brief sturen naar uw werkgever om te vorderen dat het te weinig betaalde salaris alsnog per omgaande wordt nabetaald. Vaak maakt een brief van een advocaat indruk en zal de werkgever alsnog aan zijn betalingsverplichting voldoen.
Is wettelijke rente belast loon?
Wettelijke rente is de rente die een schuldeiser in het algemeen kan vragen van een schuldenaar als die te laat is met betalen. Dit geldt dus ook voor een te late loonbetaling. Je dient de rechter wel expliciet hierom te verzoeken.
Wat is een loonvordering?
Wanneer u een belastingschuld niet betaalt, kunnen wij beslag leggen op een deel van uw loon of uitkering, een zogenoemde loonvordering. Wij doen dit via uw werkgever of uitkeringsinstantie.
Hoe werkt salaris uitbetaling?
In de arbeidsovereenkomst staat de periode waarover uw werkgever uw loon berekent. Uw werkgever betaalt uw loon na deze periode. Uw werkgever betaalt bijvoorbeeld weekloon na een week en maandloon na een maand.