Inhoudsopgave
Hoe weet je of iets een litteken wordt?
Een litteken bezit niet de functies die een gezonde huid wel heeft. Een litteken is bijvoorbeeld lang niet zo soepel en elastisch als de normale huid. Ook geeft het vaak klachten zoals jeuk, verharding en verdikking is kan het ontsierend zijn.
Waarom litteken uit de zon?
Bij gewone huid moet je al voorzichtig zijn met te veel zon, maar het advies voor littekens is om de zon zoveel mogelijk te mijden. Littekens zorgen er namelijk voor dat je huid gevoeliger is, en dus sneller beschadigd raakt. Het is dus goed om niet met je litteken in de zon te komen.
Hoe herstelt een litteken?
Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder. Het is aan te raden om het litteken in te smeren en te masseren met een hydraterende crème.
Waarom doet een litteken pijn?
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Wat is Siliconencreme?
Siliconen beschermen de huid tegen de inwerking van vocht en irriterende stoffen. In een dunne laag op de huid aanbrengen.
Hoe lang blijven littekens dik?
We benoemden eerder dat een normaal litteken niet lang rood blijft, hooguit een paar weken/maanden (gemiddeld tot 3 maanden). Daarnaast treedt er geen (erge) verdikking op. Wanneer een litteken (fel)rood of paars blijft (langer dan 3 maanden), kan dit duiden op een afwijkend litteken.
Hoe geneest een litteken?
Masseer je huid rond de wond door rondjes te maken. Het masseren van littekenweefsel bevordert de bloedtoevoer, waardoor de genezing uiteindelijk sneller kan gaan. Goede stoffen (collageen) zullen de wond namelijk sneller bereiken door de betere bloedtoevoer. Dit bevordert het herstel van een litteken na de operatie.
Hoe weet je of een wond geen litteken wordt?
Is er een korstje ontstaan? Laat deze zitten en kom er niet aan. Wanneer je bijvoorbeeld gaat krabben, kan het wondje opengaan waardoor het herstel vertraagd wordt. Zodra de wond genezen is, zal het korstje er vanzelf afvallen.
Hoelang niet in de zon met litteken?
Wanneer mag een litteken weer in de zon? Na een maand, of wanneer je litteken lichtroze en nauwelijks zichtbaar is, kun je er weer voorzichtig mee in de zon. Gebruik hoe dan ook altijd zonnebrand met minimaal factor 30, zoals de ALHYDRAN SPF 30. Na 1 tot 2 jaar kun je meestal weer ‘normaal’ met je litteken in de zon.
Waarom worden littekens niet bruin?
Waarom mag een litteken niet in de zon Wanneer de huid geïrriteerd is, zal de huid nog gevoeliger zijn. Het litteken kan hierdoor lichter of donkerder worden dan de rest van de huid waardoor het nog meer zal opvallen.