Hoe vul je de koelkast op een goede manier?
Je koelkast organiseren doe je zo:
- Bovenaan: zuivelproducten (zoals kaas, yoghurt, room), geopende potten en restjes krijgen hier een plekje.
- In het midden: charcuterie bewaar je hier.
- Onderaan: rauw vlees, rauwe vis en andere zaken die snel bederven bewaar je het best op de onderste schappen van de koelkast.
Waarom eten afdekken koelkast?
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Waar zet je wat in de koelkast?
Wat leg je waar in de koelkast?
- nieuwe boodschappen: achterin, zodat ze sneller koelen.
- zuivel: bovenaan, de minst koude plaats.
- vlees, charcuterie, verpakte salades: net boven de groentelade (de koelste plaats)
- eieren en boter: in de deur (iets minder koud)
- groenten en fruit*: in de groentelade (iets vochtiger)
Kan aluminiumfolie in de koelkast?
Even de koelkast in en je kunt het de dag erna weer opwarmen. Helaas dekt aluminiumfolie niet voldoende af en kan er alsnog een hoop zuurstof bij het eten komen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën groeien. Hierdoor is je eten de volgende dag niet lekkerder én kan het net zo snel bederven als onafgedekt in de koelkast.
Hoeveel graden moet koelkast staan?
Wat is de juiste koelkasttemperatuur? Voor de veiligheid van voedsel en dus je gezondheid kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Wat mag er wel of niet in de koelkast?
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat een zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.