Inhoudsopgave
Hoe vaak mag je hydrocortison smeren?
Smeer de huidaandoening in wanneer deze verergert of weer opkomt. Vaak begint u met twee keer per dag. Als de klachten verminderen gaat u over op één keer per dag smeren. Soms adviseert uw arts u om dit medicijn na een paar dagen smeren even niet te gebruiken.
Waarom is Hormoonzalf niet goed?
Bijwerkingen van hormoonzalf De bijwerkingen die hormoonzalf eventueel kunnen geven zijn onder andere het dunner worden van de huid. Dit kan ontsierend zijn, omdat er bloedvaatjes zichtbaar worden of omdat je sneller blauwe plekken of striae krijgt.
Waarom is Hormoonzalf slecht voor je?
Bijwerkingen van hormoonzalf kunnen zijn: Het dunner worden van de huid (atrofie) Rode vaatverwijdingen (couperose) Haartjes kunnen harder gaan groeien.
Waarom hydrocortison afbouwen?
Als u geen koorts en/of ziekteverschijnselen meer heeft, bouwt u de hydrocortison stressdosering af naar uw eigen onderhoudsdosering. Dit doet u in twee tot vier dagen, afhankelijk van de dosering en klachten. Tijdens het afbouwen neemt u de hydrocortison op de gebruikelijke tijden in.
Welke bijwerkingen heeft hydrocortison?
Hydrocortison remt ontstekingen, vermindert schilfering, jeuk en zwellingen. Dit middel is een bijnierschorshormoon Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende. Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Wat zijn de bijwerkingen van cortisone?
Eén van de meest bekende bijwerkingen van cortisone is het optreden van botontkalking of osteoporose. Dit is een bijwerking die vooral kan optreden als er jaren achtereen cortisone gebruikt wordt. Bij osteoporose vermindert de dichtheid van de botten, waardoor deze brozer worden en gevoeliger worden voor breuken.
Waarom kan cortisone dunner worden?
Na een langdurig gebruik van cortisone kan de huid dunner worden en kunnen er klachten zoals netelroos optreden. Dit komt omdat het lichaam onder invloed van cortisonee minder eiwitten aanmaakt, die nodig zijn voor een sterke huid. Ook huiduitslag, roodheid en jeuk kunnen voorkomen.
Wat is de concentratie van cortison?
Cortison is een bijnierschorshormoon of corticosteroïde. De natuurlijke hoeveelheid in ons bloed schommelt volgens een vast 24-uurritme. De concentratie is ’s nachts rond 3 à 4 uur heel laag en piekt ’s ochtends tussen 6 en 8 uur.