Hoe Winterstekken?

Hoe Winterstekken?

Een winterstek kan genomen worden in de rustperiode van planten, als de meeste bladeren gevallen zijn. In de praktijk is dit ongeveer van november tot maart. Kies een vorstvrije, droge dag om te stekken. Je hebt een snoeischaar nodig, touw, plantenlabels en potlood of watervaste stift.

Welke bomen makkelijk stekken?

Makkelijk te stekken bomen en heesters

  • Exochorda.
  • Kamperfoelie (bladverliezend)
  • Kruisbes en zwarte bes.
  • Kornoelje.
  • Populier.
  • Ribes.
  • Roos.
  • Sneeuwbes.

Welke struiken kun je stekken?

Heesters die ideaal zijn om in de winter te stekken zijn: kornoelje (Cornus sanguinea en Cornus stolonifera), bruidsbloem (Deutzia), Chinees klokje (Forsythia), liguster (Ligustrum), boerenjasmijn (Philadelphus), rode bes (Ribes), vlier (Sambucus), sneeuwbal (Viburnum), druif (Vitis vinifera), Weigela, sneeuwbalspirea …

Hoe een fruitboom stekken?

Elke stek wordt boven en onder een blad afgeknipt. De bladeren op het onderste deel worden tot ca 1/2 van hun lengte verwijderd. De stekken worden dan in speciale stekgrond (zaai- en stekgrond) gestoken en afgedekt met plastiekfolie en/of krantenpapier om ze te beschermen tegen het verwelken (uitdroging).

Kun je een magnolia stekken?

Magnolia Stekken Hoe Knip de tak ongeveer 10 centimeter van de de bovenkant af en verwijder de onderste bladeren. Laat de bovenste bladeren aan de tak zitten en haal de rest weg. Doop de stek in stekpoeder en tik het overtollige stekpoeder er vanaf.

Kun je meidoorn stekken?

Meidoorn stekken kan het beste aan het eind van de zomer worden gedaan. Neem van de halfverhoute takken wat stekken en steek deze in stekgrond. Gebruik wat stekpoeder om het wortelen te bevorderen en de ontwikkeling van schimmels tegen te gaan. Zet de stekken op een lichte, warme plaats en houdt de grond vochtig.

Wat kost een Elzenboom?

Verzorging

Stam omtrek Beschikbaarheid per 8
12/14 cm Hele jaar door € 182,99
14/16 cm Hele jaar door € 193,20
16/18 cm Op aanvraag € 517,34
18/20 cm Op aanvraag € 619,68

Kun je bomen stekken?

Zo stek je een boom Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee ‘bladparen’ zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt!

Welke tuinplanten kun je stekken?

Stekken kan met ontzettend veel verschillende planten. Kruiden als lavendel en rozemarijn lenen zich er bijvoorbeeld goed voor, maar ook geraniums, rozen en azalea’s kun je prima stekken. Als je een goed stekje afknipt, zal het in de meeste gevallen wel lukken om er een nieuw plantje uit te laten groeien.

Kan je elke struik stekken?

De meeste struiken kun je zowel in de zomer, als in de winter stekken. We hebben het nu wel over bladverliezende struiken. Winterstek is gebruikelijker dan zomerstek, en bij sommige struiken werkt dit ook beter. In het geval van het maken van een zomerstek, laat je altijd een klein blaadje aan de stek zitten.

Hoe moet je een wilg stekken?

Een knotwilg kun je zelf stekken door een niet al te dikke tak (max doorsnede 5 cm) met een lengte van +/- 2,5 mtr af te zagen. Met een hiep (of mes) haal je een gedeelte van de bast weg om de tak beter te laten wortelen. Vervolgens steek je deze stek 50 cm diep in de grond bij afnemende maan.

Kun je een perenboom stekken?

Onderstammen van peer, kers en pruim kan je in november – december vermeerderen met winterstekken of twijgstekken. Strenge vorst is nadelig voor een goede beworteling! Bij sommige boomtelers kan je NU enkele onderstammen bestellen en het bovenste deel kan je ook gebruiken om te stekken.