Inhoudsopgave
Hoe vaak krijgen mensen darmkanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 14.000 mannen en vrouwen darmkanker en overlijden ongeveer 5.000 mannen en vrouwen aan darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. 9 van de 10 mensen die darmkanker krijgen is 55 jaar of ouder.
Hoe voorkom je darmkanker vroeg?
Het bevolkingsonderzoek kan (dikke)darmkanker voorkomen of vroeg ontdekken en behandelen. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.
Wat kan darmkanker betekenen?
Niet elke buikkramp betekent darmkanker, en bloed bij het poepen kan ook hele andere oorzaken hebben. Maar aanhoudende buikkrampen en bloedverlies kĂșnnen wel darmkanker betekenen. Eerst krijg je een overzicht van klachten die kunnen wijzen op darmkanker.
Wat is een dikke darmoperatie?
De operatie. Voor dikkedarmoperaties moet u worden opgenomen en de operatie wordt verricht onder algehele anesthesie (narcose). Het soort operatie is afhankelijk van de oorzaak van de afwijking en de plaats van de afwijking in de dikke darm.
Hoe eerder kan darmkanker worden ontdekt?
Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelingsmogelijkheden zijn en hoe groter de kans op overleven is. Wanneer men er op tijd bij is, is de overlevingskans na 5 jaar ongeveer 95%.
Wanneer wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker aangeboden?
In Nederland wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker aangeboden aan alle mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jaar oud. Er is voor deze leeftijdscategorie gekozen omdat dit de leeftijd is waarop darmkanker het meest voorkomt en dus ook de grootste winst valt te behalen.
Is darmkanker niet erfelijk?
Erfelijke eigenschappen zitten in de genen. Meestal is darmkanker niet erfelijk: van alle 100 mensen met darmkanker hebben er 5 een erfelijke vorm. Mensen met een erfelijke vorm krijgen meestal voor hun 50ste levensjaar darmkanker.
Hoe onderzoeken we bloed in uw ontlasting?
Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. U doet thuis een ontlastingstest, die u opstuurt. Bloed in uw ontlasting is niet altijd met het blote oog te zien.
Hoe krijg je een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker?
Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Door dit onderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden behandeld.
Wat zijn zelftesten voor darmkankeropsporing?
Zelftesten voor darmkankeropsporing zijn verkrijgbaar bij je apotheker. Voor mannen en vrouwen van 51 tot 74 jaar wordt dit onderzoek ook aangeboden via een bevolkingsonderzoek. Wat meet de test (Veroval zelftest van Hartmann en Fecotest van Pharco)? De test toont aan of er al dan niet bloed in de stoelgang is.
Hoe kan de huisarts onderzoek doen op darmkanker?
Als je bij de huisarts komt met klachten die op darmkanker kunnen wijzen zal hij of zij onderzoek doen. Dit kan lichamelijk onderzoek zijn: de huisarts kan via de anus de binnenkant van de endeldarm bevoelen. Hij of zij doet dit voorzichtig met de vinger. Ook kan de huisarts het bloed laten onderzoeken om bloedarmoede op te sporen.