Heeft de pil invloed op menstruatie?

Heeft de pil invloed op menstruatie?

Het gebruik van anticonceptie heeft in sommige gevallen invloed op je menstruatie. Zo hebben sommige vrouwen door het gebruik van anticonceptie last van een onregelmatige menstruatie, hevige bloedingen, spotting, bruine afscheiding of vindt er door de anticonceptie geen menstruatie meer plaats.

Wat is je cyclus als je de pil slikt?

Als je de pil slikt, wordt je menstruatiecyclus geregeld door de hormomen uit de pil. De cyclus duur dan 28 dagen (vier weken).

Kan je cyclus veranderen na stoppen met de pil?

Een normale cyclus (van dag 1 van je menstruatie tot dag 1 van je volgende menstruatie) duurt tussen de 21 en 35 dagen. De eerste maanden na het stoppen met de pil kan het veel langer duren voordat je weer ongesteld wordt. Gemiddeld duurt het tussen de 6 maanden en een jaar voordat er weer een regelmatige cyclus is.

Heb je een eisprong met de pil?

De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Daarnaast maakt de pil het slijm in de baarmoeder taai zodat zaadcellen er niet doorheen kunnen.

Hoe snel menstruatie na stoppen pil?

Als je stopt met de pil word je binnen enkele maanden vanzelf weer ongesteld. Het precieze moment verschilt per persoon. Sommige vrouwen worden pas na een jaar weer ongesteld. Dat je niet meteen ongesteld wordt, betekent niet dat je niet meer vruchtbaar bent.

Hoe snel na stoppen pil eisprong?

Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de ‘stopweek’ genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.

Welke dag van de stopweek wordt je ongesteld?

Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. Let op, dit is niet bij elke pilsoort het geval. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.