Hoe raakte de cultuur van Hellas verspreid over het Middellandse Zeegebied?

Hoe raakte de cultuur van Hellas verspreid over het Middellandse Zeegebied?

Een belangrijk gebeuren voor de latere geschiedenis van Hellas was de emigratie van veel Grieken naar de westkust van Klein-Azië. Tijdens deze eerste kolonisatie nemen ze daar bezit van de rivierdalen aan de kust. Hierin heeft de vestiging van de Doriërs in Griekenland waarschijnlijk een rol gespeeld.

Wat betekent Magna graecia?

de Romeinse benaming voor Groot-Griekenland. Tussen de 8e en de 6e eeuw v.C. werden door de Grieken in Zuid-Italië en op Sicilië steden gesticht.

Hoe ontstaan de Griekse stadstaten?

In het oude Griekenland waren veel gebieden van elkaar gescheiden door bergen of door zee. Dit noemen we natuurlijke barrières. Deze natuurlijke omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er tussen 800 en 500 v.C. ongeveer 700 stadstaten ontstonden. Zo’n stadstaat werd een polis (meervoud: poleis) genoemd.

Hoe evolueerde de Middellandse zeewereld in de klassieke Oudheid?

De oude Grieken waren vooral uit op het stichten van handelskolonies langs de mediterrane kusten. In de klassieke periode (600-300 v Chr.) bevoeren de Grieken (naast de Atheners ook de koloniën in Klein-Azië en Italië) o.a. de Egeïsche Zee en versloegen er hun Perzische vijand.

Waardoor woonden er zoveel Grieken in Zuid Italie?

Naast de Romeinen hebben ook de Grieken voor een lange tijd over een deel van Italië geheerst. Dankzij deze heerschappij zijn er vele Griekse tempels en andere gebouwen terug te vinden in het zuiden van Italië.

Hoe ontstaat een stadstaat?

Een stadstaat is een staat bestaande uit een enkele stad en het achterland daarvan (met daarin eventueel nog wat kleinere nederzettingen). In het begin van de geschiedenis waren dit de eerste politieke eenheden.

Hoe ontstonden poleis?

De eerste poleis ontstonden aan de Klein-Aziatische kust waar de Griekse “kolonisten” (800-500 v. Chr.) zich rond een stedelijke kern gingen concentreren om zich beter te kunnen verdedigen tegen eventuele aanvallen van autochtonen.