Hoe heet de rechter van de Hoge Raad?

Hoe heet de rechter van de Hoge Raad?

De Grondwet bepaalt dat de leden (raadsheren) van het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad der Nederlanden, worden benoemd uit een voordracht van drie personen, opgemaakt door de Tweede Kamer (artikel 118, eerste lid). Het komt praktisch nooit voor dat daarvan wordt afgeweken.

Hoeveel rechters in de Hoge Raad?

De Hoge Raad bestaat uit meer dan dertig rechters en is verdeeld in vier kamers. De leden van de raad zijn werkzaam op één van de drie rechtsgebieden. De vierde kamer behandelt klachten tegen rechterlijke ambtenaren en zaken over schorsing en ontslag van rechterlijke ambtenaren die voor het leven zijn benoemd.

Welke rechters heeft Nederland?

Er zijn een aantal verschillende soorten rechters: zo bestaat er de ‘gewone’ rechter, de kantonrechter, de plaatsvervangende rechter, de rechter-commissaris, de raadsheer en de ‘rechter’ bij arbitrage. Deze verschillende soorten rechters zullen hierna aan de orde komen.

Wie is de staande magistratuur?

De staande magistratuur wordt gevormd door de officieren van justitie, die namens de staat verdachten voor de rechter brengen. Als zij het woord voeren, doen zij dat staand. Vandaar de term staande magistratuur. Rechters blijven tijdens het rechtspreken altijd zitten, daarom heten zij zittende magistratuur.

Wat verdient een raadsheer bij de Hoge Raad?

Het salaris bedraagt minimaal € 7.124,52 en maximaal € 7.853,81 bruto per maand voor 36 uur per week, exclusief 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering.

Wie ontslaat de Hoge Raad?

De wettelijke procedure houdt in dat de Hoge Raad een beslissing tot schorsing of ontslag neemt op vordering van de procureur-generaal. In 2018 heeft de procureur-generaal 2 gevallen voorgelegd aan de Hoge Raad. De eerste zaak betrof een rechter die wegens ziekte langdurig en volledig arbeidsongeschikt was.

Hoeveel rechters gerechtshof?

Voor moeilijke zaken zijn er zittingen waarbij drie rechters aanwezig zijn: een voorzitter (president) en twee gewone rechters. Een meervoudige kamer heet dat. De meeste zaken worden echter door de rechtbank enkelvoudig afgehandeld, dus met één rechter.