Hoe dik moet een Stootbord zijn?

Hoe dik moet een Stootbord zijn?

12 mm voor een stootbord (zo heten die dingen) is voldoende. Bevestigen aan de onderzijde is ook prima. Wel moet de bovenzijde van het stootbord iets rond worden gemaakt (rond over de lengte van het stootbord).

Hoe stootborden bevestigen?

Stootborden maak je vast aan de onderste trede. Bij deze trede zet je het stootbord gelijk met de onderkant, denk er hierbij wel aan om de trap zo goed mogelijk al waterpas te zetten. Je kunt het stootbord bevestigen door van achteren door het stootbord de trede in te schroeven.

Wat zijn Kraaklatten?

Een traptrede beweegt altijd als je over de trap loopt, deze zogenaamde kraaklatten, zijn met vier spijkers vast gespijkerd, en in de loop van de jaren zijn juist deze spijkers de oorzaak van het kraken van de trap. de spijkers zijn gaan roesten, en omdat de traptrede beweegt als je er overheen loopt.

Welk hout voor stootborden?

Stootborden vervangen Je moet er dus voor zorgen dat de stootborden gespannen op de trap zitten. Dit zou je kunnen doen door ze te vervangen. Hieke adviseert ons om multiplex hiervoor te gebruiken, MDF is namelijk een materiaal wat niet zo duurzaam is.

Hoe meet je een trap op?

Bereken de totale lengte van je trap (in tegentelling tot de hoogte) door het aantal stootborden (minus 1) te vermenigvuldigen met de lengte van één enkele trede. Als je 25 cm treden gebruikt en 20 stootborden nodig hebt, vermenigvuldig je 25 met 19 en krijg je dus 475 cm of 4,75 m. Dit is de totale lengte van de trap.

Hoe bereken je m2 trap?

Je moet namelijk niet alleen de traptreden en de onderkant schilderen, maar ook de zijkantjes en de stukjes die tegen de muur aan liggen. Over het algemeen is de vuistregel dat je 1 m2 verf per traptrede nodig hebt voor bij jou in huis. Dit is niet alleen zo voor een open trap, maar ook voor een gesloten trap.

Welk materiaal trap dichtmaken?

Stootborden om trap dicht te maken Stootborden maak je van multiplex of MDF. Beide materialen zijn hiervoor geschikt omdat ze vrij stijf zijn waardoor je minder last krijgt van kraken. De stootborden kan je het beste op maat laten zagen, dat scheelt enorm veel werk.

Hoe hoog traptredes?

Bij privéwoningen mogen ze maximaal 22 centimeter hoog zijn, terwijl in openbare gebouwen de maxima nog lager liggen. Daar mogen de treden niet hoger zijn dan 18 centimeter.

Hoeveel traptredes?

Trappen, het aantal treden

Hoogte etage Optrede (h) Treden
270 cm 20 cm 14
280 cm 19 cm 15
290 cm 19 cm 16
300 cm 18 cm 17

Hoe trap minder laten kraken?

Zet de voorkant van het stootbord stevig vast op deze houten steunlat. Je kan ook de trede omhoog wrikken en een stukje rubber leggen tussen de trede en het stootbord. Een andere mogelijkheid is eventueel wat talkpoeder tussen de kieren strooien. Dit verkleint de wrijving, waardoor het gekraak kan afnemen.