Hoe controleer je of een neusmaagsonde goed zit?

Hoe controleer je of een neusmaagsonde goed zit?

Schuif tijdens de slikbeweging de sonde rustig door totdat de markering op de sonde bij de neus zit. Controleer daarna of de sonde in de maag ligt. Als de sonde goed zit, plak deze dan meteen goed vast op de wang. Dan kan deze er niet meer uit glijden.

Hoe vaak Neusmaagsonde doorspoelen?

Doorspoelen van een neusmaagsonde, PEG-katheter of jejunostomie. Het doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal 4 tot 6 keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. In ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding of het geven van medicijnen.

Hoe weet je of de sonde wel of niet verschoven is?

Controle ligging neus/maagsonde Om dit te voorkomen moet u voor elke handeling die u met de sonde doet het volgende controleren: Zit de pleister op uw neus niet meer goed vastgeplakt? Is het markeringspunt verschoven? Zit de sonde gekruld in uw mond of keel?

Hoelang kan een neusmaagsonde blijven zitten?

De neusmaagsonde is een dun buigzaam slangetje. Een maag darm en leverarts plaatst die via de neus en slokdarm in de maag. Het materiaal van de sonde heet polyurethaan (PUR) en kan ongeveer 6 tot 8 weken blijven zitten.

Hoe controleer je de ligging van de sonde?

De dagelijkse controle of de sonde goed ligt kunt u als volgt doen:

  1. De verpleegkundige heeft bij het plaatsen van de sonde een streepje op de sonde gezet.
  2. Controleer hierna de pleister door te kijken of de pleister nog goed vast zit rondom de sonde;
  3. Kijk, indien mogelijk, met een spiegel in de mond en keelholte.

Hoe vaak sonde doorspoelen bij niet gebruiken?

Na elke toediening van sondevoeding moet u de sonde met 20-30 ml lauw water doorspoelen. Als u continu sondevoeding krijgt, dient u 4 tot 6 keer per dag de sonde door te spuiten om deze schoon te houden. Ook als de sonde niet wordt gebruikt, moet u deze wel 3 keer per dag doorspuiten met 20-30 ml water.

Hoe vaak verzorg je de neus bij Neusmaagsonde?

Verzorg de neus van een cliënt die een sonde heeft, ten minste eenmaal daags. Fixeer de sonde met hypoallergeen pleister of met een specifieke fixatiepleister voor sondes. Plak de sonde zodanig dat de cliënt zich goed kan bewegen zonder dat er trekkracht op de sonde ontstaat.

Wat voor pH waarde moet de limonade hebben bij de Limonadetest?

Vóórdat de limonadetest gebruikt wordt is het belangrijk de pH van de gebruikte limonade te controleren. Bij een pH ≤ 4 is de limonade geschikt voor de limonadetest.

Wat als sondevoeding niet lukt?

Als het niet lukt om via de mond uw voeding binnen te krijgen, is de PEG J-sonde een goed hulpmiddel. Via de PEG J-sonde wordt voeding direct in de dunne darm gebracht. Als drinken via de mond ook niet kan, dan kan via de PEG J-sonde ook vloeistof in de dunne darm worden gebracht.